E-mail blacklisting: wat is het en hoe werkt het?

Leon 6 januari 2021

Als het ooit voorkomt dat je plotseling geen e-mail meer kan verzenden maar nog wel gewoon kan ontvangen, dan is er een grote kans dat dit probleem wordt veroorzaakt door e-mail blacklisting. E-mail blacklisting is vaak een ontzettend vervelend probleem. De oorzaak is onduidelijk en het gebeurt altijd op het verkeerde moment. Omdat e-mail blacklisting een relatief onbekend begrip is, maar wel veel voorkomt op onze helpdesk, besteden wij hier met dit nieuwsbericht extra aandacht aan.

Wat is een e-mail blacklist?

Een e-mail blacklist is eigenlijk niet veel meer dan een database. Die is gevuld met IP-adressen van computers en servers op het internet waarvan bekend is dat deze worden gebruikt om spam te versturen, virussen te hosten of andere onwenselijke praktijken te faciliteren. De e-mail blacklists worden bijgehouden door externe partijen die zich over het algemeen inzetten voor een spamvrij internet. Voorbeelden van deze externe partijen zijn Barracuda, SEM, Spam Cannibal en Spamhaus.

Hoe werkt e-mail blacklisting?

Aan ieder e-mailbericht wordt het IP-adres van de verzender toegevoegd. Als het e-mailbericht wordt ontvangen door een mailserver die met blacklists de IP adressen controleert, kan het zijn dat het IP adres wordt geblokkeerd. Op dat moment zal het e-mailbericht niet aankomen.

Hoe controleer je of je op een zwarte lijst staat?

Heb je je ooit afgevraagd of je IP-adres op een zwarte lijst staat? Als je een website of e-mail hebt, is het belangrijk om te weten of je IP-adres op een zwarte lijst staat. Gelukkig is het heel eenvoudig om dit te controleren. Met de meest gebruikte blacklist check van MX-Toolbox kun je binnen een paar seconden te weten komen of je IP-adres of domeinnaam op een zwarte lijst staat. Daarnaast kun je ook de website MultiRBL gebruiken om je IP-adres te controleren. Als je eenmaal weet of je IP-adres op een zwarte lijst staat, kun je de juiste stappen ondernemen om dit op te lossen.

Help! Mijn IP-adres staat op een e-mail blacklist!

Geen nood, zo lang je nog e-mail kunt verzenden is er geen probleem. Zodra je geen e-mail meer kunt verzenden met een e-mailprogramma, kunt je altijd nog gebruikmaken van de webmail. Om het probleem op te lossen hebben wij een handleiding geschreven.

Hoe voorkom je dat je op de zwarte lijst komt?

Het is belangrijk om te weten dat je IP-adres op een zwarte lijst kan komen te staan en dat dit ervoor kan zorgen dat je geen e-mails meer kan verzenden. Gelukkig zijn er een aantal manieren waarop je dit kunt voorkomen. Hieronder een korte lijst met tips om je IP-adres te beschermen tegen e-mail blacklisting:

  • voeg een duidelijke afzender en onderwerp toe aan elke e-mail;
  • gebruik een dubbele opt-in bij het verzamelen van e-mailadressen;
  • vermijd het gebruik van triggerwoorden, zoals “gratis”, “korting”, “garantie” en “bonus” in je e-mails;
  • zorg ervoor dat je bij elke mailing een duidelijke call-to-action hebt;
  • vermijd het sturen van te veel e-mails;
  • zorg ervoor dat je e-maillijst up-to-date is en verdeeld in categorieën, zodat alleen passende berichten naar de juiste mensen worden verzonden.



Leon

Leon is Senior Marketeer bij Mijndomein en geeft leiding aan het bedrijfsonderdeel Esports. Doet alle online en offline campagnes en houdt zich bezig met nieuwe creatieve ideeën binnen het bedrijf. Leon staat voor een gezonde dosis lef en is een tikkeltje eigenwijs!



Uitgelicht