De aftrap van jouw webshop

Tessa 20 april 2020

In dit artikel vind je de eerste stappen die je maakt als kersverse webshopeigenaar. De wizard in het Webshoppakket van Mijndomein helpt je in 5 stappen op weg naar een topwebshop.

Al ingelogd in de webshop editor?

Inloggen kan altijd via Mijn Account in een paar kliks. Op de Helpdesk vind je de precieze uitleg in tekst of bekijk de video hieronder.

Kies eerst het sjabloon als basis voor jouw webshop

Hierboven hebben we uitgelegd hoe je inlogt om aan de slag te gaan met je webshop. Als je dat voor de eerste keer doet, dan mag je een sjabloon uitkiezen als basis voor je webshop. Je hebt veel mogelijkheden, maar de kans is groot dat de sjablonen specifiek voor online winkel voor jou het handigst zijn. Je hoeft er niet direct eentje te kiezen, bekijk eerst eens een paar voorbeelden. Vergeet daarbij niet te kijken hoe het sjabloon eruit ziet op een smartphone en andere apparaten.

Heb je een keuze gemaakt, klik dan op begin met bouwen. Even laden en dan opent de editor waarmee je jouw website en webshop helemaal kunt bewerken naar je eigen wensen. In het linkermenu klik je op webshop en daarna op de oranje knop winkel beheren om jouw webshop in te stellen.

Start je webshop: nog 4 stappen te gaan

Sjabloon gekozen? Dan kom je in de editor terecht. Klik nu in het linker zijmenu op webshop en dan op winkel beheren. Nu kom je terecht op de start wizard. Je ziet dat de eerste stap al gelukt is door je webshop aan te schaffen en een sjabloon te kiezen. De video legt in 5 minuten uit hoe je de overige stappen in de wizard doorloopt. Lees je het later graag nog even terug? Hieronder hebben we de stappen ook uitgeschreven.

Wizard stap 2: producten toevoegen in je webshop

We laten eerst zien hoe je een simpel product toevoegt. In een van de video’s hieronder gaan we daar dieper op in.

 1. Klik in de wizard op producten toevoegen.
 2. Vul de productnaam in.
 3. Vul de prijs in.
 4. Klik op Productafbeelding om een afbeelding toe te voegen. Klik links op Afbeelding uploaden om een afbeelding van je computer te uploaden. Selecteer de afbeelding naar keuze en klik op Klaar.
 5. De afbeelding wordt nu toegevoegd.
 6. Controleer of alles klopt en klik op Opslaan.

We hebben nu het eerste product toegevoegd. Als je klikt op Ga door naar de volgende stap in de wizard dan kun je de democatalogus verwijderen. Dit zijn de voorbeeldproducten van het sjabloon. Je kunt kiezen voor Verwijder om ze meteen weg te halen of je kan kiezen voor Ik doe het later om de voorbeeldproducten nog even te laten staan.

Wizard stap 3: de locatie-instellingen van je webshop beheren

Je bent terug in de wizard. Klik op stap 3: Locatie-instellingen controleren. Let erop dat het land automatisch staat op de Verenigde Staten. Wanneer je het land aanpast naar Nederland, dan verandert de munteenheid automatisch naar euro en het gewicht naar kg. Dit kan je ook naar gram aanpassen.

Hierna kun je je bedrijfsinformatie invullen. Deze informatie wordt gebruikt voor facturen, e-mailberichten en het berekenen van de verzendkosten.

Wizard stap 4: verzending van de producten van je webshop regelen

In stap 4 van de wizard geef je aan of je verzending in wilt stellen of dat er geen verzendkosten van toepassing zijn. Dit laatste is het geval bij digitale goederen of diensten. Als je een e-book of webinar verkoopt bijvoorbeeld.

Wanneer je wel fysieke producten wilt verzenden, klik dan op Verzending instellen. In een van de video’s hieronder gaan we uitgebreider in op de verzendopties. Voor nu is het volgende handig om te weten:

 1. Klik op Vaste verzendkosten instellen. Je kunt dan kiezen tussen wereldwijd of een apart gebied zoals alleen Europa.
 2. Vul het tarief in.
 3. Als je klaar bent, klik dan op Ga door naar de volgende stap.

Wizard stap 5: betaalopties instellen in je webshop

We gaan nu naar de laatste stap van de wizard: Betalingen ontvangen. Hoe wil je dat klanten jou betalen? De meeste webshops in Nederland gebruiken iDEAL en dat is in te stellen via de betaaldienst Mollie.

 1. Klik in de wizard op Betalingen ontvangen.
 2. Ga naar Geavanceerde betalingsinstellingen.
 3. Voordat je Mollie hier kunt instellen is het belangrijk om een Mollie-account te hebben. Deze maak je aan bij Mollie zelf.
 4. Als je een Mollie-account hebt, klik dan op Mollie instellen.
 5. Hier vul je de API-sleutel in. Zoek die op in je Mollie-account.

Je hebt twee verschillende API-sleutels: een livesleutel en een testsleutel. Zolang jij je webshop nog aan het uittesten bent, kun je het beste de testsleutel invullen. Er worden dan geen echte transacties in rekening gebracht, maar je kunt deze goed gebruiken om het hele proces te testen. Zodra jij klaar bent om je webshop online te zetten kun je de test API-sleutel vervangen met de live sleutel.

PS: meer weten over je Webshoppakket? Bekijk de uitgebreide videohandleiding voor alle slimme opties en mogelijkheden in je pakket.
Tessa

Tessa zet zich in voor een optimale klantbeleving tijdens het bezoek van onze shop mijndomein.nl. Hiernaast is het haar missie om Mijndomein collega's uit de bureaustoel en in de sportkleding te krijgen.Uitgelicht