Een naam voor je website bedenken

Laura 8 juni 2022

Hoe kun je nu het beste een naam bedenken voor jouw website?

Je domeinnaam bestaat uit jouw hele URL. De naam van je website echter is alles na www. en alles voor de extensie, alles tussen de puntjes dus. De naam is hetgeen dat mensen onthouden van jou als ze je online opzoeken. Het is daarom belangrijk om een naam voor je website te bedenken die men goed kan onthouden en waar veel bezoekers op afkomen. Maar hoe bedenk je een leuke naam voor je website?

Onderzoek je concurrenten.

Als je de naam van jouw website wilt gaan bedenken is het verstandig om ook naar jouw concurrenten te kijken. Wat is de naam van hun website en hoe vaak worden hun pagina’s bezocht? Je zult zien dat de naam van de website vaak iets verklapt over de inhoud van de pagina. Hierdoor is de naam van de website makkelijk te onthouden. Google daarom eens op jouw vakgebied en zoek uit hoe de concurrenten gevonden worden. Het kan je helpen bij het bedenken van een naam voor jouw website.

Brainstorm woorden en ideeën die relevant zijn voor jouw idee of bedrijf.

De beste ideeën komen soms boven water in een brainstormsessie. Een brainstormsessie is een kosteloze en gemakkelijke manier om een nieuw idee te bedenken waar je niet eerder over na had gedacht. Het is daarnaast ook nog eens heel leuk om te doen met anderen, zodat je ook hun input mee kan nemen in jouw overwegingen.

Brainstormen is een goede manier om nieuwe ideeën op te doen

Een brainstormsessie is heel eenvoudig, pak een groot vel en schrijf in het midden van de pagina jouw idee of bedrijfsnaam op. Vervolgens kun je hieromheen alle woorden schrijven die je te binnen schieten. Brainstormen werkt het beste zonder er al te veel over na te denken. Geef jezelf bijvoorbeeld 30 minuten om alle woorden die je te binnen schieten op te schrijven. Na de brainstormsessie kun je pas echt gaan lezen en gaan wegstrepen wat niet werkt voor de naam van jouw website. Zo kun je op interactieve manier een leuke website naam bedenken.

Een domeinnaam generator kan helpen bij het bedenken van een merknaam en een goede domeinnaam. Lees meer over het gebruik van een domeinnaam generator op deze blog. Bij een domeinnaam generator vul je één of meerdere trefwoorden in en laat de generator hiermee een domeinnaam bedenken. De domeinnaam generator biedt je soms wel honderden opties voor domeinnamen om uit te kiezen.

Zorg ervoor dat jouw domeinnaam een handelsmerk is.

Je wordt het makkelijkste gevonden op internet als jouw bedrijfsnaam ook de naam van jouw website is. Daarom is het verstandig bij het oprichten van jouw bedrijf ook direct te kijken of de bijpassende domeinnaam ook beschikbaar is. Als de domeinnaam al bezet is kun je altijd kijken of een uitbreiding van de naam beschikbaar is of misschien een andere extensie van de domeinnaam. Voeg bijvoorbeeld jouw bedrijfstak toe aan de naam van jouw website, zo is direct duidelijk wat jouw bedrijf doet.

Haal meer uit je domeinnaam met deze tips

Door van jouw domeinnaam een handelsmerk te maken zal jouw bedrijf gemakkelijker onthouden worden. Want als ze de domeinnaam weten, kennen ze direct ook jouw bedrijfsnaam en vice versa. Daarnaast onderscheid je je op deze manier van jouw concurrenten. Dit is belangrijk om te onthouden wanneer je een naam wilt bedenken voor jouw website.

Blijf weg van cijfers en koppeltekens.

Bij het bedenken van een naam voor jouw website is het belangrijk om te onthouden dat niet alle symbolen gebruikt kunnen worden in een domeinnaam. In een .nl domeinnaam kunnen alleen letters, cijfers en het minteken gebruikt worden. Sommige extensies hebben zelfs nog strengere voorwaarden.

Tegenwoordig zien we steeds vaker dat woorden vervangen worden door cijfers, zoals Nails4you.nl of blabla4you.com. Ook al zijn dit hele moderne bedrijfsnamen, je loopt hiermee wel het risico dat je klanten misloopt. Er bestaat namelijk de kans dat jouw domeinnaam anders wordt geschreven en dat daardoor jouw bezoekers jouw website mislopen. Een 1 kan namelijk gezien worden als een ‘l’ of een ‘L’ en een 0 kan verwisseld worden met een ‘O’.

Soms is de leesbaarheid van een domeinnaam beter als je gebruik maakt van een koppelteken in de domeinnaam. Voor de vindbaarheid van je website maakt het niet uit of je een koppelteken gebruikt of niet. Het risico zit echter in het intypen van de domeinnaam, men kan nog wel eens vergeten het koppelteken toe te voegen waardoor je bezoekers misloopt.

Een goede website naam zorgt ervoor dat je goed vindbaar bent in zoekmachines

Zorg ervoor dat je het juiste type domeinextensie krijgt.

Er zijn veel verschillende domeinextensies waar je uit kunt kiezen voor je nieuwe domeinnaam, maar liefst 1500! Maar welke extensie is het beste voor jouw website? Dat is geheel afhankelijk van het doel van de website en de ambities van jouw bedrijf en website. Natuurlijk is .com de meeste bekende domeinextensie, bijna 50% van de websites gebruikt deze domeinextensie namelijk. Het is daarnaast een prachtige manier om aan te geven dat jouw bedrijf ook internationale ambities heeft.

Veel domeinextensies zijn gekoppeld aan landen, de registratie van die domeinnamen wordt in dat land geregeld. Voor Nederlandse bedrijven en websites kun je gebruik maken van de domeinextensie .nl. Uit onderzoek is gebleken dat 80% van Nederlandse internetgebruikers websites bezoeken met een .nl domeinextensie.

Er zijn bepaalde extensies die je niet zomaar kunt aanvragen. Zo zijn er bepaalde extensies die je niet kunt kopen, zoals .gov en .mil. Deze zijn gereserveerd voor overheidsinstellingen van de Amerikaanse overheid. Maar er zijn ook domeinextensies waarbij je moet voldoen aan een aantal regels, zoals .int. Om een .int aan te vragen moet de organisatie of het programma zijn goedgekeurd door een internationaal verdrag.

De domeinextensie heeft gevolgen voor de bezoekers die jouw website zullen bezoeken

Vanaf 2011 zijn er veel nieuwe domeinextensies bij gekomen, denk hierbij aan .pizza, .jobs of .cool. Een veelgebruikte domeinextensie is .blog, het is een ideale domeinextensie voor een website waar een blog op bijgehouden wordt. Het geeft direct aan wat de inhoud van de website is. Op die manier kan domein-extensie veel meer informatie verschaffen over de informatie die op de pagina staat. En wanneer de naam die je hebt gekozen voor jouw website al bezet is kan een merkgerichte domeinextensie een goed alternatief bieden.

Bepaalde domeinnamen zijn duurder dan anderen, zo is een .store duurder zijn dan .nl of een .com. Maar door de domeinnaam extensie is wel direct duidelijk waarvoor de website in het leven geroepen is.

Waarom een merkgerichte domeinnaam vastleggen?

Een merkgerichte domeinnaam bevat jouw bedrijfsnaam, jouw merk, in de domeinnaam. Hierdoor is direct duidelijk bij welk bedrijf de domeinnaam hoort. Als je een pakkende bedrijfsnaam hebt bedacht zal jouw domeinnaam sneller en makkelijker onthouden worden. Een merkgerichte domeinnaam helpt bij het ontwikkelen van een sterk merk en een duidelijke merkidentiteit.

Wil je meer weten over de mogelijkheden voor domeinextensies? Neem contact op met onze domeinspecialisten.

5 1 vote
ArtikelbeoordelingLaura


Subscribe
Abonneren op
guest
2 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Trip
11 juli 2022 08:45

Na het updaten van de newe browser, werkt het nog niet . Wat heeft u gedaan , en kan u ons op de hoogte houden, en waarom de site uw page laat zien , doorverwijzing, goed voor personeel

Trip
11 juli 2022 08:46

Waarom zo,n honden systeem , heeft het systeem u op ideeěn gebracht ? (Dief?)Uitgelicht

2
0
Would love your thoughts, please comment.x