Een domeinnaam opstellen met een domeinnaam generator

Laura 7 juni 2022

Er zijn diverse manieren waarop je een domeinnaam kunt bedenken, zoals met een domeinnaam generator. In dit artikel lees je hoe dat in z’n werk gaat.

Het kan lastig zijn om de juiste domeinnaam te kiezen voor jouw bedrijf of project, het is immers bepalend voor het succes van jouw online succes. Jouw domeinnaam is het digitale adres waarop jij online te vinden zult zijn voor jouw klanten en bezoekers. Een goede naam voor jouw website kan jouw bereik enorm vergroten. Als je even wat inspiratie tekort komt biedt een domeinnaamgenerator uitkomst.

Een domeinnaam generator is een handige tool die je kan helpen om de beste domeinnaam te kiezen voor jouw website. Je begint met het invoeren van één of twee trefwoorden die jouw website het beste omschrijven. De domeinnaam generator toont je een aantal suggesties voor domeinnamen die jouw nieuwe URL kunnen worden.

Een goede domeinnaam bedenken

Een goede domeinnaam kiezen

Een website is jouw online visitekaartje, het is daarom belangrijk om een domeinnaam te kiezen die past bij de boodschap die je wilt uitdragen. Het liefst kies je als domeinnaam natuurlijk voor een naam waarin jouw merk genoemd wordt. Maar wat als je tijdens een domeinnaam check erachter komt dat deze domeinnaam al gekozen is? Een domeinnaam generator kan je helpen een unieke naam te bedenken door jouw ideeën samen te voegen tot een domeinnaam waar je misschien niet eens aan gedacht had. Altijd handig als je even geen inspiratie hebt.

Een domeinnaam generator werkt vrij simpel; je voert een aantal trefwoorden in en zet de generator aan het werk. Denk hierbij aan trefwoorden als jouw naam, de locatie of de branche van jouw bedrijf. De domeinnaam generator geeft je vervolgens verschillende mogelijkheden voor namen voor je nieuwe website, gebaseerd op jouw trefwoorden.

Kies uit de opties die je gepresenteerd krijgt een domeinnaam die pakkend is en gemakkelijk te onthouden is. Hierdoor zullen mensen jouw pagina sneller kunnen vinden en vaker bezoeken. Want hoe makkelijker de domeinnaam te onthouden is, hoe groter de kans is dat bezoekers jouw website weten te vinden. Uit onderzoek blijkt dat 80% van de Nederlanders het liefst op een .nl URL klikt vergeleken met andere extensies.

Kies een naam die kort is en gemakkelijk te spellen

Voor een domeinnaam geldt; hoe korter, hoe beter. Gebruik daarom het liefst één woord of een korte zin als de naam voor jouw website. Dan is jouw nieuwe domeinnaam gemakkelijk te onthouden voor jouw klanten en dat zie je direct terug in de bezoekersaantallen. Door een korte domeinnaam te kiezen komt jouw domeinnaam eenvoudig en krachtig over. Kies uit de vele suggesties van de domeinnaam generator daarom de opties die goed klinken en die niet te ingewikkeld zijn.

Daarnaast wordt een pagina die gemakkelijk te spellen is vaker bezocht. Als jouw domeinnaam gevoelig is voor spelfouten dan loop je het risico dat jouw pagina niet gevonden wordt als mensen jouw URL verkeerd intoetsen. Om dit te voorkomen kan het handig zijn om synoniemen te gebruiken voor jouw producten of diensten. Zoek dus ook altijd even op deze termen in de generator.

Bedenk een domeinnaam die pakkend is en gemakkelijk te onthouden

Voer trefwoorden in in de domeinnaam generator

Je gebruikt een domeinnaam generator met trefwoorden. Denk hierbij woorden die jouw bedrijf omschrijven; een service die je verleent, producten die je verkoopt of iets wat jouw bedrijf en jouw website onderscheid van de rest. Maar denk ook aan synoniemen; heb je een autohandel, dan zou je ook eens kunnen kijken naar domeinnamen met het trefwoord ‘autoverkoper’. Om het sneller gevonden te worden in de verschillende zoekmachines raden we je aan om termen te gebruiken in je domeinnaam die men ook gebruikt in zoekmachines als ze naar jouw bedrijf op zoek zijn.

Een domeinnaam generator zal verschillende opties geven aan de hand van de trefwoorden die je gebruikt. Vaak zal er een woord voor of achter jouw trefwoord geplakt worden. Of er wordt een rijmwoord toegevoegd, waardoor de nieuwe domeinnaam gemakkelijker te onthouden is. Op deze manier worden honderden suggesties gedaan waar je misschien niet aan had gedacht.

Vermijd het gebruik van cijfers en symbolen

Een .nl domeinnaam mag bestaan uit letters, cijfers en een minteken. Elk ander teken mag niet gebruikt worden in een URL. Het heeft dus geen zin om een naam te bedenken waarin andere symbolen gebruikt worden, dit wordt namelijk niet toegestaan bij de aanvraag van een domeinnaam. We raden echter aan om een domeinnaam te gebruiken die geen cijfers of symbolen bevat. Doe dit alleen als het van toegevoegde waarde is voor jouw domeinnaam, bijvoorbeeld als dit ook in jouw bedrijfsnaam verwerkt is en onlosmakelijk verbonden is met jouw merk.

Gebruik van deze symbolen in een
domeinnaam is niet mogelijk

In de meeste richtlijnen voor zoekmachine optimalisatie (SEO) wordt afgeraden om getallen in je domeinnaam te gebruiken. Als er echter een cijfer in jouw bedrijfsnaam verwerkt is, zoals bij 7Up het geval is, dan ontkom je er niet aan om dat cijfer ook mee te nemen in de registratie van de domeinnaam. In dat geval bevordert het alleen maar jouw vindbaarheid in zoekmachines. De vindbaarheid van jouw website kun je onderzoeken en bevorderen door gebruik te maken van één van onze SEO-pakketten.

Maak jouw domeinnaam onvergetelijk

Zorg ervoor dat jouw domeinnaam uniek is. Niet alleen omdat de domeinnaam anders al bezet is, maar ook omdat deze dan gemakkelijker te onthouden is. Verzin daarom een domeinnaam die origineel is. Bij het bedenken van een domeinnaam kan het daarom handig zijn om ook eens te kijken naar synoniemen van jouw bedrijfstak of het trefwoord dat je wilt gebruiken in jouw domeinnaam. Je kunt ook eens kijken hoe jouw trefwoord scoort in de zoekmachines als je deze in het Engels zou gebruiken.

Veelgestelde vragen

 • Waar moet een domeinnaam uit bestaan?
  Een domeinnaam is jouw digitale adres op internet waar je een platform hebt om jouw bedrijf ten toon te stellen aan de wereld. Op jouw domeinnaam maak je een website dat jouw online visitekaartje zal worden en waarmee je vindbaar bent op internet. Een domeinnaam kan bestaan uit letters, cijfers en een minteken, andere symbolen zijn niet mogelijk. Een domeinnaam is niet hoofdlettergevoelig.
  Om die domeinnaam samen te stellen kun je gebruik maken van een domeinnaam generator. Hierbij voer je het woord of de woordgroep in die u in uw domein wilt opnemen en de generator doet de rest. Je hoeft daarna alleen maar de domeinnaam te kiezen die het beste bij jou past.
 • Hoe bedenk ik een pakkende domeinnaam?
  Een pakkende domeinnaam verzinnen kan op diverse manieren. Het draait allemaal om creatieve inspiratie. Zo kun je bijvoorbeeld rijmwoorden gebruiken in jouw domeinnaam of een ezelsbruggetje waardoor jouw domeinnaam onvergetelijk is. Zo hebben wij dat ook gedaan met onze naam mijndomein.nl, gemakkelijk te onthouden en het zegt direct wat we doen.
 • Waar moet ik op letten als ik een domeinnaam wil bedenken?
  Bij het bedenken van een domeinnaam voor jouw website is het belangrijk te onthouden dat de inhoud van jouw domeinnaam overeenkomt met de inhoud van jouw website. Dit doe je door een sterke associatie te leggen tussen jouw domeinnaam en de boodschap op jouw website. Omschrijf zo treffend mogelijk wat bezoekers van jouw website kunnen verwachten als ze jouw website bezoeken. Als je fietsen verkoopt en het woord fiets komt voor in jouw domeinnaam is direct duidelijk waar de website voor bedoeld is en wat jouw bedrijf doet.
  Let ook op het gebruik van leestekens in jouw domeinnaam, alleen het minteken is toegestaan in de registratie van een domeinnaam en sommige extensies hebben zelfs nog strengere regels. Daarnaast wordt er in een URL geen onderscheid gemaakt tussen hoofdletters en kleine letters. Wil je meer weten over de regels en de mogelijkheden bij het registreren van een domeinnaam? Neem dan contact op met onze domeinnaam specialisten.
 • Hoe weet ik of een domeinnaam goed is?
  Een goede domeinnaam voldoet aan 5 regels; hij is kort, eenvoudig, uniek, specifiek en zoekmachinevriendelijk. Hierdoor is je website gemakkelijker terug te vinden op het internet en zullen bezoekers sneller geneigd zijn om jouw pagina vaker te bezoeken. Een goede truc om te controleren of je een goede domeinnaam hebt gekozen is door te zorgen dat deze goed blijft hangen bij jouw klanten. Jouw website moet namelijk jouw online adres worden en jouw visitekaartje op het internet.
 • Hoe weet ik of een domeinnaam beschikbaar is?
  Als je een domeinnaam hebt gekozen is het natuurlijk wel noodzakelijk dat deze nog vrij is voordat je deze kunt vastleggen. Door de domeinnaam in te vullen op onze website kun je direct zien of de door jou gekozen domeinnaam nog vrij is. Er zijn tal van extensies, dus je kunt daarbij kiezen welke nog vrij is. Vul jouw domeinnaam in op en je ziet direct welke extensies mogelijk zijn. Wanneer er achter jouw gekozen extensie ‘Kiezen’ staat kun je deze domeinnaam direct claimen. Staat er achter jouw gekozen URL ‘Verhuizen’ dan is de domeinnaam al geclaimd door iemand anders.
 • Hoe bedenk je een pakkende domeinnaam met hulp van de domeinnaam generator?
  Een goede domeinnaam is makkelijk te onthouden, kan gebruikt worden om jouw merk te versterken en zal niet snel verouderen. Kies daarom een tijdloze naam of begrip wat jouw bedrijf en jouw website het beste omschrijft. Gebruik onze domeinnaam generator zo vaak als je wilt om te zien welke domeinnaam het beste past bij de inhoud die op jouw website zal komen.Laura
Uitgelicht