Wat is het beste FTP-programma op de markt? 

Laura 30 juni 2022

Er zijn verschillende FTP-programma’s op de markt, hoe kom je erachter welke de beste is en waar moet je op letten? We leggen het je graag even uit. 

Wat is een FTP-programma? Waarom heb je het nodig? 

Een FTP-programma wordt ook wel eens een FTP-cliënt genoemd. FTP staat voor File Transfer Protocol. Een FTP-cliënt is een verbindingsmethode waarmee bestanden van een server naar een computer verstuurd kunnen worden en vice versa. Het wordt vaak zakelijk gebruikt om bestanden te versturen, daarnaast is het de meest gebruikte manier om servers van websites te beheren. 

Er zijn verschillende manieren om verbinding te maken met een FTP-server: het kan met een softwareprogramma, via een webbrowser of via de commandoregel in je besturingssysteem. De meest gebruikte manier is door gebruik te maken van een softwareprogramma, omdat het ook de gemakkelijkste manier is. 

Vaak wordt een FTP-programma gebruikt om grote bestanden te uploaden en te downloaden. Bijvoorbeeld wanneer meerdere mensen toegang moeten hebben tot de bestanden is het gebruik van een FTP-server en een FTP-programma een ideale oplossing.  

FTP-servers worden ook vaak gebruikt bij het onderhouden van WordPress websites. Je kunt door gebruik van een FTP-server de informatie en bestanden van jouw website aanpassen, toevoegen en verwijderen zonder eerst jouw WordPress dashboard te openen. Zo kun je zelfs bij jouw gegevens, ook als jouw website onbereikbaar is. Door gebruik van een FTP kun je altijd een back up van jouw website achter de hand houden. 

Hoe gebruik je een FTP-programma? 

Als je met een FTP-programma verbinding wilt maken met een FTP-server dan hoef je alleen maar het FTP-adres in te voeren en de poort door te geven. Het programma zal de rest regelen achter de schermen. Het is de snelste en gemakkelijkste manier om verbinding te maken met een FTP-server en bestanden te downloaden of uploaden. 

Wanneer je liever gebruik maakt van een webbrowser om verbinding te maken met een FTP-server dan kun je simpelweg het FTP-adres invoeren in de adresbalk, zoals je ook een website kunt bezoeken. Vaak zal de website vragen om inloggegevens voordat je toegang krijgt tot alle bestanden. Verbinding maken met een FTP-server via een webbrowser is vaak wel langzamer dan wanneer je een FTP-programma gebruikt.  

Verbinding maken met een FTP-server kan op verschillende manieren

De laatste manier om verbinding te maken met de FTP-server is door gebruik te maken van de commandregel van je besturingssysteem. De systemen van Windows, MacOS en Linux hebben allemaal eigen manieren om de verbinding te maken. Wanneer je het scherm geopend hebt waar je opdrachten kunt ingeven, zijn de commando’s hetzelfde: ftp ftp.voorbeeld.com. Vervolgens zul je de inloggegevens in kunnen voeren om toegang te krijgen tot de bestanden op die server.  

Best FTP-programma’s 

Door je te helpen een keuze te maken voor het beste FTP-programma zetten we de beste vijf voor je op een rijtje. Elk programma heeft zijn eigen voordelen en specificaties. 

1. Cyberduck 

Het programma Cyberduck kan gebruikt worden op Windows en Mac. De gemakkelijke interface zorgt dat je FTP-servers kan opslaan als bladwijzers. Daarnaast kun je door de duidelijke browser snel door grote mapstructuren bladeren. Het FTP-programma is gratis te downloaden en te gebruiken. Met dit programma kun je gemakkelijk verbinding maken met een FTP-server. Links bovenin start je met het klikken op de knop Open Connection. In het volgende scherm vul je vervolgens de servernaam, de poort, jouw gebruikersnaam en jouw wachtwoord in. De verbinding wordt gelegd wanneer je klikt op de knop Connect. 

2. Filezilla 

Het FTP-programma FileZilla kan gedownload worden op deze pagina. Het programma kan gebruikt worden op zowel Windows, Mac en Linux. Nadat je het programma geïnstalleerd hebt kun je het programma openen om verbinding te maken met de FTP-server. Bovenin het scherm moet je een aantal gegevens invoeren om de juiste verbinding te maken. Bij Host vul je het adres in van de server, bij Username, jouw gebruikersnaam, bij Password, jouw wachtwoord en bij Port vul je het poortnummer in van de server. Vervolgens kun je verbinding maken door op de knop Quickconnect te klikken. 

3. Transmit 

Transmit is een FTP-programma van Panic Inc. en kan alleen gebruikt worden op MacOS. Je kunt het gemakkelijk en snel downloaden op deze pagina. Het gebruik van Transmit is niet gratis, maar je kunt het wel gratis uitproberen voordat je een abonnement afsluit. Transmit kan voor FTP gebruikt worden, maar ook voor SFTP, WebDAV en S3. Eén van de voordelen van Transmit is dat het programma verbinding maakt met 11 cloud services; zoals Google Drive en Dropbox. Een ander voorbeeld van Transmit is de invoering van Panic Sync, waarmee je veilig en snel jouw website synchroniseert met de FTP-server.  

4. SmartFTP 

Het FTP-programma SmartFTP kan alleen gebruikt worden op Windows systemen. Je kunt het downloaden op deze pagina. Er zijn 3 verschillende versies van dit programma; Professional, Ultimate en Enterprise. Afhankelijk van de versie van het programma kun je gebruik maken van verschillende soorten bestandsoverdrachten. Bij Professional kun je alleen gebruik maken van FTP, FTPS, SFTP, WebDAV en de tekstbewerker. Met de Ultimate versie kun je daarnaast ook gebruik maken van Google Drive en OneDrive. Tot slot kun je met de meest uitgebreide versie, Enterprise, ook bestanden versturen door Amazon S3, Google Cloud opslag, Backblaze B2, Box en is er een ingebouwde takenplanner in het programma.  

5. WinSCP 

We sluiten de lijst af met WinSCP. Zoals de naam al doet vermoeden is dit programma te gebruiken op Windows, maar ook alleen op Windows. Je kunt het programma downloaden op deze pagina en het is te gebruiken voor FTP, FTPS, SCP, SFTP, WebDAV en Amazon S3 protocollen. Het programma beschikt niet alleen over een duidelijke interface, maar zorgt er ook voor dat je gemakkelijk bestanden kunt aanpassen in het programma, bijvoorbeeld door de tekstbewerker in het programma. Het gebruik van WinSCP is gratis wanneer je de versie gebruikt die advertenties toont. Je kunt het programma ook kopen in de Microsoft Store tegen een betaling van $9,99, dan heb je de versie zonder advertenties. 
Laura
Uitgelicht