Wat is de webshop plugin WordPress WooCommerce?

Laura 30 juni 2022

WooCommerce is één van de plugins van WordPress. Je kunt hiermee gemakkelijk een webshop maken en onderhouden. We vertellen je er hier graag meer over.

De meeste mensen kennen WordPress wel, het is een CMS (content managementsysteem) waarmee je gemakkelijk een mooie website kunt bouwen. Het is niet voor niks een van de meest gebruikte CMS. Maar wat is WooCommerce? WooCommerce is een plugin die werkt op WordPress en zorgt ervoor dat je een webshop in WordPress kunt maken. Door WooCommerce kun je dus alles gaan verkopen op jouw website; producten, diensten of digitale producten. Door het gebruik van WooCommerce kun je gemakkelijk alle belangrijke onderdelen integreren voor jouw webshop. Zo kun je met WooCommerce jouw producten aanbieden, zorgen dat er betalingen gedaan kunnen worden en alle producten verzonden kunnen worden naar jouw klanten.

Vind de juiste hosting

Om een WordPress of een WooCommerce pagina te kunnen hosten op jouw domeinnaam moet ded hosting aan een paar eisen voldoen. Zo moet jouw hostingpakket over voldoende schijfruimte beschikken, minimaal 5GB wordt aangeraden. Het is daarnaast wenselijk om een SSL-certificaat te hebben zodat een bezoek aan jouw website veilig is. Je wilt dat jouw webshop altijd bezocht kan worden dus er moet voldoende dataverkeer mogelijk zijn op jouw website, want elke actie op jouw website gebruikt dataverkeer.

Bij Mijndomein bieden we verschillende hostingpakketten aan waar je uit kunt kiezen. Al onze hostingpakketten bieden je onbeperkt dataverkeer zodat jouw website nooit traag Voor een WordPress pagina raden we je aan om te kiezen voor Webhosting Plus of Managed WordPress zodat je voldoende opslagruimte hebt om jouw webshop te kunnen hosten.

Vind de ideale domeinnaam

Voor een WooCommerce website heb je niet alleen een hostingpakket nodig, je moet uiteraard ook een domeinnaam hebben waarop jouw klanten jouw website kunnen bezoeken. Er zijn verschillende manieren waarop je een pakkende en treffende domeinnaam kunt bedenken. (Lees hier meer over in dit blog) Het belangrijkste hierin is dat de naam van jouw website goed te onthouden is. Zo zullen bezoekers jouw sneller weten te vinden en ook steeds weer terugkomen naar jouw website. Daarnaast is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de spelling van jouw domeinnaam makkelijk is. Zo voorkom je namelijk dat jouw domeinnaam verkeerd getypt wordt en je zo bezoekers misloopt.

SSL toevoegen voor een veilige winkelervaring

Je wilt natuurlijk dat jouw bezoekers jouw website of webshop veilig kunnen bezoeken. Om te voorkomen dat hackers de gegevens van jouw website en jouw klanten kan bemachtigen is het van belang een SSL-certificaat te hebben voor jouw website. Een SSL-certificaat voor jouw webshop zorgt ervoor dat jouw bezoekers en jouw website een veilige verbinding met elkaar hebben waardoor hackers geen gegevens kan stelen.

Een SSL-certificaat zorgt voor een veilige website

Alle hostingpakketten van Mijndomein zijn voorzien van een gratis SSL-certificaat waardoor een bezoek aan jouw website dus altijd veilig is voor jouw klanten. Zeker als klanten hun gegevens moeten invullen op jouw website, bijvoorbeeld als ze een betaling willen doen, zullen ze controleren of de website wel veilig is.

Kies een winkelontwerp

Eén van de voordelen van WooCommerce is dat je gebruik kunt maken van WooCommerce themes. Deze thema’s zijn vooraf ontworpen templates waar je gebruik van kunt maken om jouw webshop in een oogwenk klaar te hebben. Er zijn wel duizenden thema’s waar je uit kunt kiezen. Door al deze keuzes kun je jouw webshop precies maken met de uitstraling die je wilt hebben. Daarnaast hebben deze thema’s een heleboel flexibiliteit waardoor je de templates kan aanpassen naar jouw wensen. Je kunt blokken toevoegen of verwijderen, je kunt recensies toevoegen van klanten, er zijn verschillende betaalmethodes die je aan jouw klanten kan aanbieden, de mogelijkheden van WooCommerce zijn eindeloos.

Hoe bouw je een online winkel?

Als je jouw domeinnaam hebt geregistreerd en je hebt het juiste hostingpakket, dan kun je aan de slag met het bouwen van jouw webshop. Bij een webshop komt meer kijken dan enkele pagina’s vullen met informatie en afbeeldingen of video’s. Er zijn verschillende manieren waarop je een online winkel kunt maken. Er zijn verschillende programmeertalen, diverse lay-outs maar ook verschillende webshop-pakketten waar je uit kunt kiezen.

WooCommerce en snelle installatie installeren

Een webshop maken met WordPress en de plugin WooCommerce kan je helpen om het maken van jouw webshop gemakkelijker te maken. WooCommerce is daarnaast een volledig gratis aanvulling op WordPress. Voor het gebruik van WooCommerce heb je geen programmeerkennis nodig, maar het bied je toch alle functionaliteiten en opties die je nodig hebt om van jouw webshop een succes te maken.

Het installeren van WooCommerce kan al in een paar simpele stappen. Je gaat naar de WordPress omgeving van jouw website en je kiest voor ‘Plugins’. Vervolgens klik je op ‘Nieuwe plugin’. Op deze pagina kun je alle plugins vinden die WordPress aanbiedt. Rechtsboven in de pagina kun je zoeken. Toets hier ‘WooCommerce’ in. In de zoekresultaten zal WooCommerce staan en hier kun je direct klikken op ‘Install now’. Na het installeren hoeft je de plugin alleen nog maar te activeren.

Webshop plugin van WordPress

De volgende stap is het doorlopen van de installatiewizard. Deze stap is niet noodzakelijk, maar laat je wel bepaalde instellingen direct goed zetten. De installatiewizard bestaat uit 6 stappen waarin je belangrijke informatie direct kan instellen voor jouw webshop. Je begint met het invullen van de gegevens van jouw winkel. Waar bevindt de winkel zich, welke valuta accepteer je en wat voor producten verkoop je op jouw webshop.

In de volgende stappen van de installatiewizard kun je de betaalmethodes instellen en de verzendmethodes kiezen en de kosten hiervoor instellen. In de stap hierna kun je ervoor kiezen om add-ons toe te voegen aan jouw winkel, zoals Storefront, een link naar Facebook of MailChimp (die onder andere automatische e-mails zal sturen).

Na het kiezen van deze add-ons krijg je de keuze om Jetpack te activeren op jouw webshop. Jetpack is een andere add-on die je kunt gebruiken om onder andere jouw website veiliger te maken of om gegevens te verzamelen over het gebruik van jouw website. Het gebruik van Jetpack is niet vereist, maar het bied je wel bepaalde voordelen.

Nadat je al deze stappen hebt doorlopen dan ben je klaar met de installatiewizard en kun je direct starten met het invoeren van producten.

Aanvullende (belangrijke) WooCommerce-instellingen

Er zijn een aantal instellingen binnen WooCommerce die aangepast kunnen worden bij het gebruik van jouw webshop. Dit zijn de instellingen:

  • Algemeen
  • Producten
  • Belasting
  • Afrekenen
  • Verzending
  • Accounts
  • E-mails.

We nemen de belangrijkste instellingen even door:

Onder het tabblad ‘Algemeen’ vind je een aantal basisinstellingen. Je kunt hier aangeven in welk land jouw winkel zich bevindt en kun je aangeven waar je jouw producten wilt verkopen; zoals alleen in Nederland of aan alle landen. Je kunt hier ook aangeven welke valuta je gebruikt in jouw webshop en hoe je wilt dat dit genoteerd wordt (zoals waar het valutateken staat, hoeveel decimalen je wilt gebruiken).

In het tabblad ‘Producten’ vind je instellingen die betrekking hebben tot ‘Productopties’ en ‘Voorraad’. Op deze pagina’s kun je verschillende basis-instellingen bepalen zoals of je voorraadbeheer wilt gebruiken. WooCommerce kan, wanneer dit ingeschakeld is bijvoorbeeld aangeven wanneer een product (bijna) uitverkocht is.

Als we kijken onder het tabblad ‘Belasting’ dan vinden de plek waar je belasting en BTW-tarieven kunt instellen. Zo kun je op dit tabblad instellen of je de prijzen wilt vermelden inclusief of exclusief belasting en welke BTW-tarieven gebruikt moeten worden op jouw producten of diensten. Je kunt hier onder andere ook aangeven hoe de belasting moet worden afgerond.

Betalingen instellen voor uw online winkel

Online betalen kan op verschillende manieren

In dit artikel hebben we al een aantal belangrijke instellingen besproken die betrekking hebben op betalingen die binnenkomen op jouw webshop. Om het voor jouw klanten zo gemakkelijk mogelijk te maken jouw webshop te gebruiken kun je diverse betaalmethodes aanbieden. WooCommerce biedt zelf al de betaalmogelijkheden: Directe bankoverschrijving, Cheque betaling, Rembours en PayPal. Je kunt onder het tabblad “Afrekenen’ zelf aan- en uitzetten welke betaalmethodes je wilt aanbieden aan jouw klanten.

In Nederland wordt veel gebruik gemaakt van de betaalmogelijkheid IDeal. Om deze betaalmogelijkheid aan te bieden kun je WooCommerce koppelen met een andere plugin, zoals Mollie. Door deze plugin kun je 20 verschillende betaalmethodes aanbieden, waaronder IDeal en Apple Pay. Eén van de voordelen van Mollie is dat de betaalschermen zich automatisch aanpassen aan de uitstraling van jouw webwinkel. De plugin Mollie, of een andere aanvullende WooCommerce plugin kan worden ingeschakeld op de plug-inpagina van WooCommerce.

Producten toevoegen aan uw online winkel

Als je daadwerkelijk producten of diensten wilt gaan verkopen, moet er een catalogus komen waar jouw klanten de producten kunnen vinden en kunnen bestellen. Wanneer je producten aanbiedt is het ook belangrijk om daarbij aan te geven welke informatie je wilt weergeven over de producten. Denk hierbij aan omschrijvingen van de producten, specificaties die de klant moet weten en foto’s en/ of video’s van de producten.

Je kunt gemakkelijk nieuwe producten toevoegen aan jouw webshop

In het tabblad ‘Producten’ kies je voor ‘Nieuw toevoegen’. Het toevoegen van producten gaat net als het aanvullen van blokken in WordPress. Je begint met het aanmaken van een titel en een korte beschrijving van het product. Vervolgens kun je diverse details opgeven van het product zoals prijs, het artikelnummer, verzendmethoden en zo verder.
Laura
Uitgelicht