Domeinnaam parkeren: de voor- en nadelen

Tabitha 8 juni 2018

Je hebt een goed idee en wilt daar online iets mee. Een domeinnaam aanschaffen is vaak stap 1. Je kunt hem gebruiken, of parkeren. Hij is dan wel van jou, maar je doet er niets mee. Maar waarom zou je je domeinnaam parkeren? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voorkom domeinnaamkaping

De belangrijkste reden om een domeinnaam te registreren en hem daarna te parkeren, is toch wel voorkomen dat iemand anders er met je idee vandoor gaat. Je hoort weleens van die verhalen van mensen die hun bedrijfsnaam bij de Kamer van Koophandel registreren en er daarna achterkomen dat de domeinnaam al bestaat. Cyber squatting of domeinnaamkaping noemen we dat ook wel. Iemand registreert jouw naam als domeinnaam en wil hem daarna best aan je verkopen, maar wel voor een hoog bedrag. Registreer daarom altijd eerst je domeinnaam voordat je hem registreert bij de KVK. Maar let op: een domeinnaam registreren betekent niet dat anderen je naam niet mogen gebruiken. Vergeet er niet voor te zorgen dat je bedrijfsnaam of merk geregistreerd is.

Check hoe goed de domeinnaam is

Je kunt een domeinnaam registeren en vervolgens lekker geparkeerd de bezoekersstatistieken volgen. Hoeveel mensen komen er op je domeinnaam zonder dat er iets op staat? Dit werkt vooral bij domeinnamen met bijvoorbeeld keywords of domeinnamen die makkelijk te onthouden zijn. Dit is een manier waarop je de waarde van je domeinnaam kunt bepalen als je hem weer wilt verkopen. Het duurt even totdat je iets met je data kunt doen en het is gedoe om bezoekersstatistieken bij te houden. Vaak gebruiken alleen domeinhandelaren deze optie daarom.

Handelen in domeinnamen: zet hem te koop

Daarmee komen we op de volgende reden om een domeinnaam te parkeren: je kunt ook gaan handelen in domeinnamen. Vind een goede domeinnaam en zet hem te koop. Het schijnt dat geparkeerde domeinen twee keer zo snel verkopen. Via een veilingwebsites kun je een geparkeerde domeinnaam verkopen. Dit is wel iets wat je moet doen als je echt een hele goede domeinnaam hebt (kijk hier eens) of van domeinhandelen je vak of hobby hebt gemaakt.

Maar ja, je domeinnaam parkeren, het is niet meer dan dat

Registreer je een domeinnaam en zet je er niks op, dan komt er een parking page of parkeerpagina op te staan. Bij Mijndomein hebben we deze parking page en die is te zien als je jouw geparkeerde domeinnaam intikt. Is dat niet een beetje zonde? Je hebt geen website en kunt geen e-mail vanaf je eigen domeinnaam versturen. Terwijl dat zo eenvoudig is om dat te regelen en om de prijs hoef je het niet te laten (al zeg ik het zelf). Voor een paar tientjes per jaar heb je al een eigen e-mailadres en een website heb je ook zo gemaakt.

Ik denk dus dat het slim is om een domeinnaam te registreren als je er iets mee wilt gaan doen. Anders is parkeren vooral iets voor handelaren die een slaatje uit domeinnamen willen slaan. Wat vind jij, domeinnaam wel of niet parkeren? Laat hieronder je reactie achter.
Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op


Uitgelicht