Domeinnaam parkeren: de voor- en nadelen

Tabitha 8 juni 2018

Je hebt een goed idee en wilt daar online iets mee. Een domeinnaam aanschaffen is vaak stap 1. Je kunt hem gebruiken, of parkeren. Hij is dan wel van jou, maar je doet er niets mee. Maar waarom zou je je domeinnaam parkeren? We zetten de voor- en nadelen op een rijtje.

Voorkom domeinnaamkaping

De belangrijkste reden om een domeinnaam te registreren en hem daarna te parkeren, is toch wel voorkomen dat iemand anders er met je idee vandoor gaat. Je hoort weleens van die verhalen van mensen die hun bedrijfsnaam bij de Kamer van Koophandel registreren en er daarna achterkomen dat de domeinnaam al bestaat. Cyber squatting of domeinnaamkaping noemen we dat ook wel. Iemand registreert jouw naam als domeinnaam en wil hem daarna best aan je verkopen, maar wel voor een hoog bedrag. Registreer daarom altijd eerst je domeinnaam voordat je hem registreert bij de KVK. Maar let op: een domeinnaam registreren betekent niet dat anderen je naam niet mogen gebruiken.

Check hoe goed de domeinnaam is

Je kunt een domeinnaam registeren en vervolgens lekker geparkeerd de bezoekersstatistieken volgen. Hoeveel mensen komen er op je domeinnaam zonder dat er iets op staat? Dit werkt vooral bij domeinnamen met bijvoorbeeld keywords of domeinnamen die makkelijk te onthouden zijn. Dit is een manier waarop je de waarde van je domeinnaam kunt bepalen als je hem weer wilt verkopen. Het duurt even totdat je iets met je data kunt doen en het is gedoe om bezoekersstatistieken bij te houden. Vaak gebruiken alleen domeinhandelaren deze optie daarom.

Handelen in domeinnamen: zet hem te koop

Daarmee komen we op de volgende reden om een domeinnaam te parkeren: je kunt ook gaan handelen in domeinnamen. Vind een goede domeinnaam en zet hem te koop. Het schijnt dat geparkeerde domeinen twee keer zo snel verkopen. Via een veilingwebsites kun je een geparkeerde domeinnaam verkopen. Dit is wel iets wat je moet doen als je echt een hele goede domeinnaam hebt (kijk hier eens) of van domeinhandelen je vak of hobby hebt gemaakt.

Maar ja, je domeinnaam parkeren, het is niet meer dan dat

Registreer je een domeinnaam en zet je er niks op, dan komt er een parking page of parkeerpagina op te staan. Bij Mijndomein hebben we deze parking page en die is te zien als je jouw geparkeerde domeinnaam intikt. Is dat niet een beetje zonde? Je hebt geen website en kunt geen e-mail vanaf je eigen domeinnaam versturen. Terwijl dat zo eenvoudig is om dat te regelen en om de prijs hoef je het niet te laten (al zeg ik het zelf). Voor €2,11 per maand exclusief btw heb je al een eigen e-mailadres en een website heb je ook zo gemaakt.

Ik denk dus dat het slim is om een domeinnaam te registreren als je er iets mee wilt gaan doen. Anders is parkeren vooral iets voor handelaren die een slaatje uit domeinnamen willen slaan. Wat vind jij, domeinnaam wel of niet parkeren? Laat hieronder je reactie achter.

0 0 votes
ArtikelbeoordelingTabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
7 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Bianca
Bianca
11 juli 2018 08:12

Ik heb grote plannen alleen moet ik daarvoor eerst nog een opleiding afronden. Aangezien ik nu enthousiast ben en allerlei ideeen heb en al een bedrijfsnaam heb bedacht heb ik alvast een domeinnaam geclaimd en dus geparkeerd. Omdat ik simpelweg nog niks concreets heb om er op te zetten, maar dat komt..

Hans
Hans
17 juli 2018 14:36

Hi, Ik heb net een domeinnaam gekocht en wil nu de website gaan maken maar dar krijg ik ook weer de vraag welk domein? Want de eerste is bezet..jaaa door mezelf ..lol

Gerard
Gerard
27 september 2018 07:44

Het antwoord op mijn zoekvraag, te weten: “Kan een geparkeerde domeinnaam uit de parkeerstand gehaald worden oftewel kan het parkeren ongedaan worden gemaakt wanneer je later toch besluit die naam niet te willen gebruiken?” kon ik hier helaas niet vinden.

Yolan
14 januari 2019 10:43

Ik heb mijn domeinnaam geparkeerd, omdat het nog niet helemaal duidelijk is wanneer ik weer een website ga opzetten. Eerst had ik wel een webhostingpakket, maar omdat het niet om slechts “een paar tientjes “gaat zoals in je artikel vermeld, heb ik ervoor gekozen om mijn domeinnaam te parkeren. Het kost me anders 70 euro/jaar voor een .nl-domein. En ook dus geen 60 euro zoals op jullie website wordt vermeld.Uitgelicht

7
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x