Wat is een domeinnaam waard?

Reza Sarheda 8 mei 2018

Elk domein is verschillend op zijn eigen manier. Dat maakt het moeilijk om gewoonweg een prijskaartje aan een domein te hangen. We geven je een paar handige tips en trucs om meer inzicht te krijgen in hoe je een prijs kunt geven aan individuele domeinen. Dit zijn de belangrijkste factoren die je helpen met het antwoord op de vraag: wat is een domeinnaam waard?

EMD

EMD of Exact Match Domains refereert aan wanneer een domeinnaam precies gelijk is aan een product of service. De waarde van een domein is meestal hoger in zo’n geval in vergelijking met de waarde van niet bestaande of samengevoegde woorden. Maar er zijn ook uitzonderingen op die regel. De 2-4 letters, of cijferdomeinen kunnen soms even waardevol zijn omdat het acroniemen of afkortingen van internationale bedrijven kunnen zijn.

ccTLD vs. gTLD

Country code Top-Level Domain vs. generic Top-Level Domain of in andere woorden, de extensie van je domeinnaam. Een ccTLD domein is een meestal uit 2 letters bestaande domeinextensie die gebruikt wordt door landen. Bijvoorbeeld .nl voor Nederland en .de voor Duitsland.

Een gTLD is een top-level domein dat niet hoort bij een land. Er zijn een paar bekende voorbeelden zoals .org, .net, .info en natuurlijk, en de meest gebruikte en waardevolle extensie wereldwijd de .com. Die naam komt van het woord commercial (commercieel) en dat was ook het oorspronkelijke doel van de extensie. Tegenwoordig heeft elke wereldwijd opererend bedrijf, commercieel of niet-commercieel, een .com domein “nodig” om zaken te doen. Dat betekent dat de .com domeinen onwijs duur kunnen zijn. Heb je een Engels enkel keyword of woordenboekwoord domein in de .com extensie, dan kan je op een goudmijn zitten!

De op-een-na duurste domeinnamen zitten in de ccTLD extensie. De meest waardevolle landspecifieke domeinen zijn domeinen met een commercieel gebruikt keyword in de moedertaal gecombineerd met de extensie van dat land. Bijvoorbeeld “voetbal.nl” of “fussball.de”.

Klik hier als je benieuwd bent welke ccTLD’s er wereldwijd worden gebruikt. In de domeinchecker van Mijndomein kun je al meer dan 300 van die extensies registeren.

Het aantal karakters

Korte domeinen met minder leestekens zijn meer waard dan lange domeinnamen. Hoe korter en eenvoudiger het domein, hoe makkelijker het is om hem te herkennen en te onthouden.

Keywords of woordenboekwoorden

Krijg je domein omhoog in de ranking door waardevolle en veelgebruikte keywords! Het is over het algemeen makkelijker voor keyworddomeinen om hoger in Google te komen zo lang de content op de website erbij past en duidelijk is. Vaak vertegenwoordigen keyworddomeinen een bepaald product of dienst en dat maakt het nogal logisch duidelijk wat je te bieden hebt. Klik hier voor de Google keyword planner.

Tip: je hoeft niet te kijken naar de specifieke cijfers die Google’s keyword planner geeft over hoe vaak mensen zoeken op bepaalde keywords. De zoekfrequentie heeft vaak weinig te maken met de daadwerkelijke prijs van een domein. Een voorbeeld, naar het keyword “football” wordt vaker gezocht dan naar het keyword “insurance” maar insurance.com is meer waard dan football.com. De reden achter het verschil in prijs zit in het gemak van branding van dit productspecifieke domein en in de omvang van de verzekeringsmarkt.

Organische type-ins

Organische type-ins krijg je als mensen je domeinnaam rechtstreeks typen in de adresbalk van hun browser. Deze mensen zijn specifiek op zoek naar het domein of het product waar je domein voor staat. Veel type-ins geven aan dat er veel interesse is in het domein of het product. Deze indicator verhoogt de prijs voor dat specifieke domein.

Vraag en aanbod

Kopen en verkopen van een domeinnaam volgt het principe van vraag en aanbod. Als het aanbod hoog is en de vraag laag, krijg je waarschijnlijk niet veel geld voor je domein. Aan de andere kant kan je een hoge waardering krijgen als je een van de weinige verkopers in een specifieke markt bent! Bekijk de inventaris van Undeveloped als je wilt zien hoe uniek jouw domeinen zijn.

CPC

CPC staat voor cost per click. Een andere goede indicator van hoeveel jouw domein waard zou zijn, is te kijken naar de CPC-graad. Wat kost het je om te adverteren in Google Adwords met het zoekwoord of de zoekwoorden die je domein bevat? De prijs van je domein is hoger als er meer concurrentie is en de kosten per klik hoog zijn.

Commerciële waarde

De commerciële waarde van een domein wordt steeds belangrijker. De basis van commerciële waarde is in hoeverre van het domein gemakkelijk echt een merk te maken is. Dit gemak verwijst naar of het eenvoudig uit te spreken is, en makkelijk te onthouden. Deze onderdelen zijn belangrijk om erachter te komen hoe toepasselijk het domein is voor een nieuw bedrijf. Er zijn best wat domeinen waar een merk mee te maken is die kort en catchy zijn zonder noodzakelijkerwijs een specifieke betekenis te hebben. Een andere indicatie van commerciële waarde voor domeinen is de context van de keywords die in het domein zitten. Staat het domein daadwerkelijk voor een bedrijf, service of product van hoge commerciële waarde? Als dat zo is, dan verhoogt dat de waarde van de domeinnaam.

Verkoopgeschiedenis

Een domein is als een stuk land en het kan zijn eigen geschiedenis hebben. Probeer op internet te zoeken naar een aantal historische gegevens over vergelijkbare domeinen of gebruik een zoekmachine zoals namebio.com om historische gegevens te vinden. Een prijs instellen voor je domeinen is niet eenvoudig en wat de koper ervoor wil betalen, is ook belangrijk. Je flexibiliteit met de prijs kan de koper meer speelruimte geven in het onderhandelingsproces. Heb je Undeveloped al bekeken? Hier vind je alle domeinen die te koop zijn en hun vraagprijzen, indien verstrekt door de verkoper.

Dit artikel verscheen eerder in het Engels op undeveloped.com.

5 3 votes
ArtikelbeoordelingReza Sarheda

Reza is een ondernemer, spreker en mentor die zich momenteel bezighoudt met het uitbouwen van de domeinmarktplaats Undeveloped.com met als doel om de markt transparanter en efficiënter te maken.

Subscribe
Abonneren op
guest
25 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
Gerard JM Zegers
Gerard JM Zegers
16 mei 2018 18:05

Ik heb een domein, dat heet: mijnfransehuis.nl . Iemand geinteresseerd?

C. van Dijk
C. van Dijk
17 mei 2018 16:46

Te koop: zorgkringeemland.nl

roxy
roxy
17 mei 2018 19:10

Ik heb laroma.nl te koop. Iemand interesse.

Roald
Roald
18 mei 2018 19:08

echterg.nl
goddamn.nl

TE KOOP!

wilma
wilma
13 juni 2018 09:50

Iemand interesse in de koop van de domeinnaam alles-is-mogelijk.nl

eric verhiest
eric verhiest
3 april 2019 16:17

carpsupplies.com en carpsupplies.nl te koop

richard
richard
19 april 2019 22:46

te koop iphoneswap.nl
gsmswap.nl

Edward
21 mei 2019 15:25

Leuk dat mijn domein nog een keer genoemd wordt. Uiteindelijk is daarin 2000 door het toenmalige WorldOnline 1,1 miljoen gulden (!) voor betaald. Ik krijg veel de vraag wat een domein nu waard zou kunnen zijn, naast bovengenoemde is ook het ‘momentum’ van belang en heeft WOL de aankoop beargumenteerd door het aantal unieke bezoekers per dag te waarderen. In 2000 brachten per dag zo’n 7.500 mensen een bezoek aan voetbal.nl Als je kunt inschatten wat de plannen van de kopende partij zijn met het domein, kan je vaak een goede inschatting maken van je positie in de onderhandeling. En… Lees verder »

marco cammel
8 juni 2019 13:41

Ik heb een domein, dat heet: mc.nl Iemand geïnteresseerd?

adelbertbosker@online.nl
adelbertbosker@online.nl
30 juli 2019 23:12
Reply to  marco cammel

Graag, hoor/zie graag!

Rutger
Rutger
8 november 2019 19:12

Vinoh.nl heb ik te koop staan

Ruel
Ruel
27 december 2019 21:56

te koop:
Domeinnaam: caribbeansunday.nl

Wout Zwiep
19 februari 2020 14:09

e-vi.nl heb ik in de aanbieding

Gert
Gert
25 april 2020 12:07

cultuurmarkt.nl is te koop

Don de Wilde
12 juni 2020 02:19

Interessant artikel

Anja
Anja
14 juli 2020 17:17

Heeft er iemand interesse ?
Te koop een van de domeinnamen of alle 3 🙂
tiktokonline.nl
tiktokonline.be
tiktokonline.de

Rob
Rob
28 augustus 2020 22:34

Faillietdoorcorona.nl en ikwilomscholing.nl zijn enkele te koop staande domeinnamen van ons

Gertie
Gertie
4 november 2020 01:40

Tiktokonline.eu te koop, iemand interesse?

Last edited 1 jaar geleden by Gertie
Gertie
Gertie
4 november 2020 10:23

Goedendag ik heb een domeinnaam te koop fortniteonline.eu

snoedel
snoedel
20 november 2020 11:46

domein te koop http://www.wayseers.eu

Martin
Martin
28 januari 2021 16:36

Ik heb de domeinnaam stuntprijzen.com iemand interesse?

Werner
8 februari 2021 21:09

Mooie domein te koop: evenrustig.nl

A de Zeeuw
3 mei 2021 11:31

grevelingenmeer.com te koop

Steven den Hollander
Steven den Hollander
28 januari 2022 19:58

Ik weet weinig over domeinnamen.
Heb er een paar. Bijvoorbeeld Steven.com. Kan ik 5000 voor krijgen, maar in de USA is het misschien veel meer waard,ik weet dat niet.Julie wel? Graag een advies.

Met vriendelijke groet,

Steven

Steven den Hollander
Steven den Hollander
28 januari 2022 20:00

Steven.com staat te koop.Uitgelicht

25
0
Would love your thoughts, please comment.x
()
x