Online succes begint met een domeinnaam (en dit is waarom)

Tabitha 21 augustus 2017

Heb jij een goed idee en wil je daarmee online je geld verdienen? Vergeet dat je goed vindbaar op Google moet zijn. Begin met een goede domeinnaam. Want dat is de basis van online succes.

Voordat je begint met het bouwen van een huis, kies je eerst een locatie uit waar je dat wilt doen. Dat is de normaalste zaak van de wereld. Maar als we het hebben over online succes, gaat het al heel snel over gevonden worden op internet of positie 1 in Google. Maar je online strategie is meer dan dat. Je hebt ook een goede website en daarmee een domeinnaam nodig.

Top of mind zijn

Mensen vergeten heel snel. Een aansprekende en makkelijk te onthouden domeinnaam is dan heel handig. Want als jij iemand spreekt op een netwerkborrel of op straat flyers uitdeelt, dan is het handig als ze jou naderhand nog onthouden en je website nog weten. Niet voor niets is er een levendige handel in domeinnamen die soms miljoenen euro’s opleveren. Bekijk daarover deze video eens:

Dit RTL-verslag is al een paar jaar oud maar nog steeds heel waar. Op het laatste stuk over zoekmachine optimalisatie kom ik zometeen nog terug. Want je zult wel denken, deze makkelijk te onthouden domeinnamen zijn allemaal al weg en heel duur om aan te komen. Maar met een beetje creativiteit kom je een heel eind.

Goed vindbaar op Google met je domeinnaam

Vroeger was een domeinnaam belangrijk voor zoekmachines. Als je een zoekwoord gebruikte, kwam je vaak hoger in Google. Maar tegenwoordig is het belangrijker wat er op je website staat dan hoe je domeinnaam heet. Het is vooral ook belangrijk dat de inhoud van je domeinnaam overeenkomt met die van je website.

Maar wat wel de toekomst heeft, is een passende domeinextensie. Het is nog niet 1 op 1 bewezen dat je Google je voorrang geeft als je een domeinextensie hebt die bij de inhoud van je website past, maar je kan wel je concurrenten voorblijven als je een zo matchend mogelijke domeinextensie gebruikt.

Tips bij het kiezen van een goede domeinnaam:

  1. Kies een domeinnaam die past bij dat wat je wilt uitstralen. Wanneer je een fotograaf bent wil je dat bezoekers van jouw website dat weten. Het is dus logisch dat je een domein kiest met iets van de term ‘fotograaf’ erin.
  2. Probeer een domeinnaam te kiezen die makkelijk te begrijpen en te schrijven is voor jouw doelgroep. Voorkom domeinnamen die voor Nederlanders foutgevoelig zijn. Denk aan buitenlandse woorden als papillon.nl.
  3. Voorkom koppeltekens. Dus: motorhuis-devries.nl. Ook al lijkt dit een geschikte naam, men is gewend om dit aan elkaar te schrijven.
  4. Besluit je toch koppeltekens te gebruiken? Registreer dan meerdere varianten van jouw domeinnaam. In het geval van het bovenstaande voorbeeld: motorhuisdevries.nl
  5. Een domeinnaam die kort is, is makkelijker te onthouden. Vaak zijn korte .nl en .com domeinnamen al vergeven. Je kunt dus besluiten om gebruik te maken van nieuwe domeinextensies als: .online of .website. Hieronder gaan we daar uitgebreid op in.

 

Welke extensie moet je dan kiezen?

In Nederland is .nl erg gebruikelijk. Kijk maar naar www.mijndomein.nl. Ook .com en .eu zijn redelijk bekend in Nederland. Sinds er vele honderden nieuwe extensies zijn geïntroduceerd, zien we een trend waarbij men meer en meer kiest voor slimme nieuwe extensies die in het ‘verlengde’ liggen van de domeinnaam, of nog specifieker: een regio aanduiden.
Dat laatste is het gemakkelijkste uit te leggen aan de hand van de twee Nederlandse regio-extensies. binnen ons land. Zo staat de extensie .frl voor Friesland. Het tweede, meest recente voorbeeld is .amsterdam. Een krachtige extensie die jouw website direct koppelt aan onze hoofdstad.

Lees meer over deze Friese en Amsterdamse domeinextensies.

Natuurlijk geeft een .nl een bepaalde vorm van vertrouwen. SIDN, het bedrijf achter .nl blijft dat benadrukken. En dat is ook best logisch want .nl is natuurlijk geheel ingeburgerd. Maar eerlijk is eerlijk: het internetlandschap is aan het veranderen: er zijn honderden nieuwe extensies en jij hebt nu volop keuze uit de mooiste en korte domeinnamen.

Vergeet niet dat het slechts een kwestie van tijd is dat we massaal zijn gewend aan nieuwe extensies. Extensies die ook (of juist nog meer) vertrouwen uitstralen dan dat .nl nu doet. .website, .online en .xyz zijn mooi en gemakkelijk te onthouden extensies die snel aan populariteit winnen. Het zijn mooie alternatieven voor .nl, .com of .eu.

Ook de specifiekere domeinnaamextensies boeken veel succes. Je kunt daarbij denken aan .top, .team, .marketing, .video, .camera, .media, .site, et cetera. De mogelijkheden zijn eindeloos en jij hebt volop kans op een mooie domeinnaam met een mooie extensie.

Voor Google is de inhoud belangrijker dan de domeinnaam of de extensie

Het mag duidelijk zijn: kies de domeinnaam die bij jouw past. En kies de extensie die bij jou past! En… denk er aan dat het handig is dat jouw klanten of bezoekers jouw domeinnaam gemakkelijk moeten kunnen onthouden.

Online succes is ook een goede website

Natuurlijk ben je er nog niet met een domeinnaam. Wil je het goed doen op internet, verdiep je dan in zoekmachine optimalisatie zodat geïnteresseerden je vinden. Blogs over online succes gaan hier vaak op in, maar vergeten dan dat bezoekers op je website ook over moeten gaat tot actie. Een goede website is dus net zo belangrijk als op 1 in Google of een slimme domeinnaam. Wil je een goede website maken, begin dan hiermee:

  1. Ken je doelgroep. Weet voor wie je je website maakt, hoe je doelgroep zich online gedraagt, wat ze wel en niet leuk vinden.
  2. Daarop aansluitend: verbeter continu. Maak je website en test vervolgens of het werkt. Met tools als Google Analytics en Hotjar kom je erachter hoe je bezoeker je website bezoekt. Verbeter waar nodig en wees niet bang om soms eens wat te testen.
  3. Focus. Probeer niet te veel te doen op je website, dan weet de bezoeker niet wat de bedoeling is. Kies het liefst voor een rustige homepage met 1 grote actie(knop).

Wees je concurrenten te slim af met extra opties

Een domeinnaam hoef je niet alleen te gebruiken voor een zakelijke website, persoonlijke pagina of blog. Zet domeinnamen optimaal in om je online succes uit te breiden. Gebruik bijvoorbeeld je domeinnaam voor je eigen e-mailadres. Domeinnamen die veel op jouw bedrijfsnaam lijken, kan je registreren en doorverwijzen. Of als je een idee hebt, maar nog niet bent begonnen: gewoon die domeinnaam alvast registreren en de website parkeren.

Goed idee en een domeinnaam nodig? Registreer nu vanaf €0,01 per maand.
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht