Zoeken naar een simpel CMS: WordPress vs. Websitemaker

Tabitha 14 augustus 2017

Je wilt een website maken en zoekt een simpel CMS waarmee je goed te vinden bent op internet. Je weet niets van HTML en wilt eenvoudig je website kunnen bewerken. WordPress kom je al gauw tegen omdat dit door heel veel mensen wordt gebruikt. Maar is dit echt het beste content management systeem voor jou of kan het nog eenvoudiger? We leggen WordPress tegen de lat van ons eigen CMS: de Websitemaker.

Bij het kiezen van een simpel CMS is het belangrijk dat je voor jezelf weet wat je wilt doen met je website. Waar wil je het voor gebruiken? Gewoon als visitekaartje en er verder niets mee doen? Dan kan je misschien beter je website laten maken door een webdesigner en het zo laten. Dan heb je eigenlijk niet echt een content management systeem nodig. Wil je wel graag berichten toevoegen aan je website en hem continu verbeteren, dan is een CMS vaak handig. Je hoeft niet in HTML-code te werken en kunt ook als dummie een website maken.

Drag & drop of echt een ‘achterkant’

Wil je je website bewerken, bijvoorbeeld een blogbericht maken of een nieuwe webpagina bouwen, dan zijn zowel WordPress als Websitemaker super handig. Websitemaker werkt met een drag & drop systeem waarbij je direct ziet wat je aanpast. Je klikt op een onderdeel van je site en kunt dit aanpassen zoals je zelf wilt.

WordPress beheer doe je met een ‘achterkant’. Je doet dan aanpassingen en bekijkt vervolgens een voorbeeld van hoe je website eruit komt te zien. Als je eenmaal weet hoe je ermee werkt, kan dat overzichtelijker zijn. Het voordeel van Websitemaker is dan weer dat je ook eenvoudig de vormgeving van je website kunt aanpassen. Voor beide systemen geldt: pas als je publiceert, komen je aanpassingen daadwerkelijk zichtbaar voor bezoekers van je website.

WordPress versus Websitemaker

Links: WordPress achterkant, rechts Websitemaker drag & drop

Widgets of plugins

WordPress is een van de grootste CMS’en van de wereld. Als je eerlijk bent eigenlijk wel de grootste. Omdat het zo’n simpel CMS is gebruiken veel mensen het en zijn er ook veel extra opties beschikbaar. Plugins noemen we die opties. Zo kan je met WordPress doen wat jij nodig hebt. Een paar handige plugins publiceerden we eerder. Veel keuze kan ook betekenen dat het moeilijk is om te zien wat goed is, of wat je wel en niet nodig hebt. Sommige plugins zijn gratis, sommige niet.

De Websitemaker heeft een stuk minder opties, maar wel alles wat een website nodig heeft. En het zit allemaal gratis in het systeem. Met deze widgets kan je bijvoorbeeld je Facebookberichten automatisch op je website plaatsen of statistieken van je voetbalclub tonen. Heb je een MKB website, dan kan je klanten een afspraak met je laten inplannen, inschrijvingen voor je nieuwsbrief automatiseren of op Google maps laten zien waar jouw winkel zit. Widgets sleep je gewoon op de plek waar je ze wilt hebben, dus je website bewerken wordt zo alleen maar makkelijker.

Beveiligen tegen hacks en spam

Wil je tegenwoordig een eigen website starten, dan is kan je niet meer vergeten je te beveiligen tegen hackers en spam. Omdat WordPress zo groot is, proberen veel hackers het systeem te kraken. Want als je eenmaal binnen bent, dan kan je doen wat je wilt met miljoenen websites. Gelukkig houdt WordPress hier ook rekening mee en komen er regelmatig updates met de nieuwste beveiligingstechnieken. Let er dus goed op dat je die installeert (dat geldt ook voor plugins en thema’s die je gebruikt).

Heb je geen idee hoe het zit met online veiligheid en ben je bang dat je iets mist, dan is Websitemaker misschien nog net iets handiger. Wij zorgen namelijk voor updates, die hoef je zelf niet in de gaten te houden. Daarnaast krijg je automatisch een SSL-certificaat en zijn de gegevens die bezoekers op je website invullen versleuteld.

Een razendsnelle website is de norm

Hoe irritant is het als een website er lang over doet om te openen. Bezoekers zijn zo weer weg, dus je hebt een snelle website nodig. Hier heeft Websitemaker echt een voorsprong: we voldoen aan alle vereisten van Google Page Speed en zorgen ervoor dat je website razendsnel is en blijft. Bijvoorbeeld door foto’s die je plaatst automatisch te verkleinen zodat ze er niet lang over doen om te laden.

Wil je toch liever aan de slag met WordPress, kijk dan bij je WordPress beheer of je je website met plugins en andere tips & trucs kunt versnellen. Maar let op: juist te veel (onnodige) plugins maken je website juist weer langzaam.

Goed vindbaar in Google

Wil je je eigen website starten, zoek dan altijd naar een simpel CMS waarmee je goed gevonden wordt. Want of je je website nu als visitekaartje gebruikt, om je verhaal te doen of om iets te verkopen, je wilt wel bezoekers naar je website toe krijgen. WordPress heeft daarvoor technisch een goede basis en met plugins als Yoast kom je een heel eind. Verder kan je Google Analytics koppelen en zo zien hoe goed je website werkt.

Websitemaker is standaard klaar voor zoekmachines en je kunt je site naar eigen inzicht verbeteren. Bijvoorbeeld door hem te koppelen aan Google Analytics voor meer inzicht. Maar als je dat toch nog iets te ingewikkeld of te veel gedoe vindt, dan hebben we een oplossing. Met de eigen analysehulpmiddelen van Websitemaker kan je bijvoorbeeld eenvoudig zien welke pagina’s je bezoekers bekijken, waar ze vandaan komen en hoe lang ze blijven.

Aan jou de keuze: wat vind jij een simpel CMS?

Met zowel Websitemaker als WordPress kun je eenvoudig aan de slag. Houd er wel rekening mee dat je altijd een domeinnaam en webhosting nodig hebt voor een website. Kies je voor een domeinnaam met Websitemaker, dan krijg je direct toegang en kun je jouw eigen website bouwen. Wij beheren de webhosting van je website en jij hoeft je daar geen zorgen over te maken. Voor WordPress Hosting geldt bijna hetzelfde: wij installeren WordPress voor jou en je kunt ook meteen aan de slag. Je hebt daarbij wel toegang tot de instellingen van je webhosting, mocht dat nodig zijn.

Werk je al met onze Websitemaker of met WordPress Hosting, dan zijn we heel benieuwd naar je ervaringen. Laat hieronder weten wat jij ervan vindt en welke keuze jij hebt gemaakt.
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

93
Reageer op dit artikel

avatar
44 Comment threads
49 Thread replies
4 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
47 Comment authors
TabithaRia LuytKimBernice Sieweana Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Gerard Vriesenga
Gast
Gerard Vriesenga

Hoi Tabitha,
Ik heb een paar maanden geleden bij een andere provider geprobeerd een WordPress site in elkaar te sleutelen. Ben hier niet erg tevreden over, omdat het hele WordPress gedoe met haar vele mogelijkheden voor mij ondoorzichtig is. Ik wilde een website met een registratie/inlog en wachtwoord procedure, maar het is mij nog niet gelukt om die registratieprocedure erin te zetten. Vraag
kan bij jullie websitemaker wel een registratie/inlog procedure worden ingebouwd? (Met de hele wachtwoord afwikkeling erbij, dus ook als men het WW vergeten is?)
Ben klant bij jullie, behalve met 1 account.
Graag jouw reactie

Peter
Beheerder

Hoi Gerard,

Dit kan niet met onze websitemaker, hiervoor is WordPress wel een geschikte oplossing. Je zou eens kunnen in goole kunnen zoeken op Membership plugin. Echter is het wel zo dat je dit zelf moet installeren/configureren. Je kunt er ook voor kiezen om dit te laten doen door een website bouwer mocht je er niet uitkomen. Verder weet ik nog dat er ook een kant-en-klare nederlandse oplossing is. Dit is meer een soort van community software, ik weet niet of dit is wat je zoekt maar je kunt eens kijken op https://www.thehuddle.nl/.

s. Brouwer
Gast

ik wil graag een simpele website online.Nu heb ik al webhosting via jullie.
als ik nu ook de websitemaker aanschaf krijg ik het bedrag van de webhosting dan terug of wordt die verrekend?

Martje+Beukering
Gast
Martje+Beukering

Hallo!

Kan ik van websitemaker overstappen naar wordpress? Met mijn domeinnaam?

Danny
Editor

Hoi Martje,

Als je gebruik wilt maken van WordPress kun je je pakket wijzigen naar een hostingpakket. Dit kun je doen via je eigen account op mijndomein.nl (https://mijnaccount.mijndomein.nl/)
Je behoudt hiermee gewoon je eigen domeinnaam. De website die je gemaakt hebt met de Websitemaker komt dan wel direct te vervallen. Wil je content van je huidige site bewaren? Sla dit dan eerst even op je eigen computer op voordat je je pakket wijzigt.

Grt, Danny

Yama
Gast

Hoe kun je die content dan bewaren op je eigen computer, zonder dat alles verloren gaat? De teksten en foto’s dat begrijp ik. Maar valt er nog meer te bewaren?

Eva van Ooijen
Gast

Hoi Tabitha,
In WP zit een betaalplug-in, zodat je iets op je website kan aanbieden, wat mensen kunnen kopen, bijvoorbeeld een cursus of training. Zit dat ook in websitemaker?

Arda
Gast

Ik wil graag een 2talige website maken. Kan dat ook met websitemaker?

d. m.
Gast
d. m.

goedendag, wij hebben onze domeinnaam bij jullie ondergebracht begin dit jaar, nu wil ik de website helemaal opnieuw bouwen. kunt u mij adviseren hoe dit het beste te doen?

Gert
Gast
Gert

kan ik ook alleen websitemaker bestellen…

Peet Bakx
Gast
Peet Bakx

Ik heb website maker aangekocht. Zijn er extra instructie filmpjes. Ik kan geen tekst erbij zetten die precies hetzelfde is als wat er staat dus gewoon kopieren. Dat doet hij niet. Er staat dat er ondersteuning is, maar kan dat nergens vinden. Hij werkt wel erg traag en niet direct. Als ik een nieeuwe tekst invoer kan ik niet H1 of H2 ervan maken, maar moet ik alles los aanmaken. Is dus erg omslachtig. Kan iemand laten zien hoe ik van 1 kolom met tekst, 2 kolommen met tekst kan maken. Volgens mij doe ik iets helemaal verkeerd. Kunnen jullie… Lees verder »

Peter
Gast

Ik heb mijn domain en website al jaren bij jullie.
Hoe kan ik van websitemaker gebruikmaken?

Iris
Gast
Iris

Hi!

Ik probeerde de websitemaker gratis uit maar kon geen eigen foto’s toevoegen als achtergrond. Klopt dit? Kun je helemaal geen eigen fotos toevoegen?

Ik hoor het graag.

Groet,
Iris

marco
Gast

Beste,
is het mogelijk om een cookievrije webpagina te maken middels Websitemaker. Ik gebruik het product, maar weet niet hoe ik de cookies kan verwijderen.
groet,
marco

Ton Bruining
Gast

Ik heb mijn domein bij Mijn Domein, maar mijn site is gemaakt door een bedrijf in Word-Press. Nu wil ik weer zelf mijn content beheren en ik wil dat met Websitemaker.
Is het mogelijk om mijn bestaande site 1 op 1 over te zetten naar Websitemaker, zodat ik weer zelf alles kan doen?

Jens
Gast
Jens

Hoi,

Weet iemand misschien hoe ik een anker aan kan maken?

Alvast bedankt!

Gerda
Gast
Gerda

Hallo,
Ik heb onlangs bij jullie een account aangemaakt, met een domein naam.
Nu wil ik graag de domein naam verhuizen naar een andere provider.
Kan dat?

Ben van Wijnen
Gast

Hoi Tabitha,
Ik heb al enkele websites bij jullie, maar deze zijn niet mobiel-proof. Dat zou ik graag willen. Kan dat met jullie cms ook?
Is het gemakkelijk om mijn bestaande websites over te zetten (kopieren) van Frontpage in jullie cms?

Haydn
Gast

Website creator looks good, simpler and more convenient than WordPress.
BUT, what if my Dutch is at beginner level – can Website Creator display in English?
AND, I note the auto reduction of pictures file size – to facilitate fast download of visitors…BUT, what if I want to sell things which require high definition – I want larger file sizes for this…??
Any advixe much appreciated.

SvH
Gast
SvH

Is er ook een widget of een andere eenvoudige manier om advertenties van google adsense toe te voegen met websitemaker?

Richard
Gast

Hoi Tahitha, is het mogelijk om binnen websitemaker een agendatool (widget) te uploaden?

Freddy de Kuyper
Gast

Op dit moment heb ik een Joomla website (gehost bij mijndomein), maar mijn bouwer/berheerder is er onverwachts plotseling mee gestopt. Ik wil mijn website overzetten naar Websitemaker (ik heb al gezien dat dit wel kan), maar zolang als ik nog bezig ben om hem te maken zoals ik het wil, moet mijn huidige site wel in de lucht blijven. Hoe pak ik dat het beste aan?

C.Oerlemans
Gast
C.Oerlemans

Als ik een website maak in webmaker, past deze de site zo correct mogelijk aan naar de verschillende browsers? Bij een andere template aanbieder was dit niet het geval, waardoor mijn website nogal verschillend en slordig overkwam.
Met vriendelijke groet,

Cindy

PetraMerkies
Gast
PetraMerkies

Hoi Tabitha we hebben voor onze website GTM nodig is dat voor handen bij websitemaker?

Bryan Coenen
Gast
Bryan Coenen

Hoi ik heb het domeinpakket bij jullie maar ik wil mijn site gaan creëren met Elementor (Woocommerce) Hoe kan ik mijn domein naam wat ik bij jullie heb koppelen aan de Elementor site? En kan ik deze wel gewoon bij jullie hosten?

Ronald
Gast
Ronald

Hoi Tabitha,
Ik wil een website maken voor een stichting, waarbij anderen de content gaan bijhouden. Ik wil niet het risico lopen dat ze de opmaak van de site aanpassen. Bied Websitemaker de mogelijkheid om anderen alleen rechten op content te geven?
Thnx!

William Rijks
Gast

Hoi Tabitha,

Ik heb als sinds 2010 de website http://www.duiklucht.nl gehost via mijndomein.
Helaas krijg ik de site sinds jullie laatste wijzigingen niet meer gewigd. Ik werk met het programma Serif Webplus X8. De belangrijkste pagina van mijn site is de landkaart waar 50 pagina’s achtyer zitten met adresgegevens en openingstijden van de relaties die bij ons aangesloten zijn. Weet jij of dit ook via websitemaker in te richten is?

Alvast hartelijk dank voor je reactie.

Met vriendelijke groet,

William

Elianne
Gast

hallo Tabitha, we hebben onze site gemaakt in websitemaker maar willen toch graag omzetten naar WordPress. Kan dat? De site blijft wel gewoon gehost door Mijndomein.
vr gr
Elianne

Rob
Gast

Hallo, ik overweeg over te stappen van Worldpress naar Websitemaker. Ik heb al een domein bij jullie. Als ik het abonnement op Websitemaker nu neem, kan ik dat al aan de slag met het bouwen van een website zonder direct de domeinnaam eraan te hangen. Ik wil n.l. niet dat de site tijdens het her-ontwerpen uit de lucht gaat.

Leon10
Gast
Leon10

Ik heb zojuist de websitemaker uitgeprobeerd, maar ik zie nergens een module voor een webshop. is dit niet mogelijk met Websitemaker?
Op welke manier zou ik een Affliliateshop kunnen maken met verschillende rubrieken?

Hans Muijderman
Gast
Hans Muijderman

Hoi Hoi,

Ik wil voor mijn eigen volkstuin een simpele site maken, ik heb reeds e-mail bij jullie, dus zal ik een hostingpakket moeten nemen.
De websitemaker is na 1 jaar best duur hiervoor.
Heb jij een leuk alternatief voor mij.

Vriens
Gast

Beste mensen,

Ik heb een Websitemaker pakket bij jullie lopen. Kan ik ook via SFTP bestanden en/of content overzetten, of kan dat alleen via een Hosting pakket?

Selma
Gast
Selma

Hi Tabitha,
Kan ik met websitemaker een functie op mijn website inbouwen dat mensen zich registreren voor een training?
Groetjes, Selma

Selma
Gast
Selma

Hi Tabitha,
Nog een vraag 🙂 Kan ik als ik de website bewerk de taal in het engels zetten? Bedankt alvast voor je antwoorden!
Groetjes, Selma

Eduard Boreas
Gast
Eduard Boreas

Hoi Tabitha,
Kan ik via websitemaker ook een landingspagina maken?

Maria
Gast
Maria

in eerste instantie is het niet duidelijk dat de prijs 10 euro per maand is, dat wekt verkeerde verwachtingen

lianne
Gast
lianne

Hoi Tabitha, ik wil graag een website inrichten voor maximaal 25 producten, die snel mogelijk kunnen wisselen! wat beveel je mij aan, ik zelf heb beperkte kennis van ICT. tevens wil ik een eigen email tbv website. Per ongeluk heb ik een domein aangemaakt bij een ander, deze probeert mij nu heel veel geld te laten betalen voor iets wat ik niet af neem, vandaar dat ik mogelijk kies voor een ander naam, door wijziging bij KVK doe ik.
welk pakket beveel je mij aan bij jullie, domeinnaam en welk ander pakket?
ik kijk uit naar je reactie.
groet,
Pierre

Johan van Geenhuizen
Gast
Johan van Geenhuizen

Zit er in de website ook een mogelijkheid van een inlogcode of een sisten voor het beveiligen van pagina.

Levi van Huijgevoort
Gast
Levi van Huijgevoort

Hoi Tabitha en Mijndomein,
Kan ik met jullie Websitemaker ipv achtergrond afbeeldingen ook bewegende video-achtergronden op mijn website plaatsen?

Ilse Bos
Gast

Ik heb al een bestaande website en een domeinnaam maar deze is sterk verouderd en ik wil graag een nieuwe website (laten) bouwen. Hoe doe ik dat? Ga ik aan de slag met de websitemaker en op het moment dat deze helemaal klaar is ga ik de oude verwijderen? Waar moet ik allemaal aan denken, en is het echt mogelijk dit helemaal zelf te doen zonder technische kennis of is het toch beter om het dan uit te besteden? Alvast bedankt

Roest
Gast
Roest

Welk wordpress pakket krijg je bij mijn domein? De gratis, standaard? Zitten verschillende functionaliteiten in verschillende pakketten dus vroeg mij af welke wordpress functionaliteiten je standaard krijgt voor dit bedrag. Hoor het graag!

Janey
Gast

Ha Tabitha,
Ik ben van plan een website te bouwen en vroeg me af of de templates van html5up ook via websitemaker te gebruiken zijn.

Met vriendelijke groet,

Janey

jan mondria
Gast
jan mondria

kun je ook een blog starten op de nieuw te maken website

ana
Gast
ana

Dag, wat is de prijs voor hosting aub?Staat nergens duidelijk. Bedankt

Bernice Siewe
Gast
Bernice Siewe

Ha Tabitha, Zou je een paar voorbeelden van websites kunnen geven die met Websitemaker zijn gemaakt?
Ik ben fotograaf/filmer en is het dus voor mij belangrijk dat dit cms makkelijk foto’s en filmpjes kan uploaden en dat ik de vormgeving goed kan beheren.
Ik ben benieuwd, alvast dank, vriendelijke groet,
Bernice Siewe

Kim
Gast
Kim

Hoi,

Kan ik als ik een website bouw met websitemaker deze combineren met emailmarketing software van bijvoorbeeld mailblue? Of hebben jullie daar een eigen plugin voor en zo ja welke is dit dan?
Bedankt alvast!

Ria Luyt
Gast

Ik heb een wordpress editor geinstalleerd voor mijn webshop. dit is via wordpress.org Ik kan alleen niet goed navigeren binnen deze editor en ik snap er weinig van. Nu heb ik de editor van wordpress.com gevonden, en daar kan ik juist wel mee werken. Is er een manier om mijn webshop te ontwerpen binnen wordpress.com en deze over te kunnen zetten?Uitgelicht