Een eigen domeinnaam kopen zonder hosting – zo werkt het!

Heb je een naam in gedachten voor je bedrijf of merk, maar ben je nog niet klaar om een website te maken? Met een eigen domeinnaam stel je je merknaam veilig, kun je professionele e-mailadressen aanmaken en breid je jouw online aanwezigheid uit. Koop je een domeinnaam zonder hosting? Dan heb je de vrijheid om je domeinnaam naar behoefte te beheren en kun je de naam later upgraden met extra mogelijkheden.
Heb jij er wel eens over nagedacht om je eigen domeinnaam te kopen, maar heb je geen hosting nodig? Dan ben je hier aan het juiste adres! In dit blog artikel gaan we namelijk dieper in op het kopen van een domeinnaam zonder hosting. We laten je zien hoe je dit kunt doen, wat de voordelen zijn en wat je moet weten voordat je een domeinnaam koopt.
Waarom zou je een domeinnaam kopen zonder hosting
Heb je een goed idee of een mooie merknaam bedacht, maar ben je nog niet klaar om een website te maken? Dan is het een goed idee om alvast je naam vast te leggen als domeinnaam. Een domeinnaam kopen zonder hosting is een goede optie die je de vrijheid geeft om hem naar behoefte te beheren. Gebruik het domein voor e-mail, een doorverwijzing (redirect) of reserveer het domein gewoon tot je klaar bent om een website te maken. Als je nu een domein koopt, weet je zeker dat je het hebt als het zover is en kun je het zo nodig later alsnog upgraden met extra mogelijkheden.
Belangrijke redenen om domeinnaam te kopen zonder hosting:
- Je merk beschermen: Door je domeinnaam te registreren, voorkom je dat anderen een soortgelijke domeinnaam registreren en je merknaam misbruiken.
- E-mail professionaliteit: Door een domeinnaam te registreren, heb je de mogelijkheid om professionele e-mailadressen aan te maken die gebruikt kunnen worden voor commerciële doeleinden.
Het belangrijkste verschil tussen een domeinnaam met hosting en een domeinnaam zonder hosting is dat je bij een domeinnaam met hosting ook een website hebt. Je domeinnaam wordt door een webhosting provider gehost en het bevat alle bestanden die je website maken. Bij een domeinnaam zonder hosting heb je alleen de domeinnaam, geen website.
Hoe kies je een goede domeinnaam?
Heb je al een naam in gedachten? Heel goed! Controleer dan aan de hand van onze tips hieronder of dit ook daadwerkelijk een goede domeinnaam is.
Ben je nog steeds aan het nadenken over een goede naam? Herkenbaar! Je bent zeker niet de enige. Als je op zoek bent naar een goede naam, is brainstormen een goede manier om te beginnen. Bedenk verschillende woorden en combinaties en schrijf ze op. Daarnaast kun je een framework gebruiken, zoals het maken van een lijst met sleutelwoorden die te maken hebben met het product of de dienst die je aanbiedt. Kijk ook naar andere bedrijven in dezelfde branche en zie hoe zij hun namen gebruiken. Zo kun je inspiratie opdoen.
Tegenwoordig zijn er ook veel, vaak Engelstalige, websites die je kunnen helpen bij het bedenken van een goede naam. Bekijk bijvoorbeeld eens naar Namelix als je inspiratie nodig hebt.
Tips voor het kiezen van een goede domeinnaam
Een goede domeinnaam is belangrijk, maar het kan moeilijk zijn om te bepalen wat een goede domeinnaam is. Hier zijn enkele tips om je te helpen de juiste beslissing te nemen.
- Kies een korte en gemakkelijk te onthouden domeinnaam.
- Zorg ervoor dat de domeinnaam relevant is voor je bedrijf of website.
- Houd rekening met de zoekwoorden die het beste bij je bedrijf passen.
- Zorg dat je domeinnaam niet te veel lijkt op die van anderen.
- Controleer of de gewenste domeinnaam nog beschikbaar is.
- Overweeg om een domeinnaam te kiezen met een specifieke extensie, zoals “.nl”, of “.com”, afhankelijk van het land of de doelgroep waar je je op richt.
- Probeer een domeinnaam te kiezen zonder speciale tekens of cijfers, omdat deze moeilijker te onthouden zijn en soms problemen kunnen veroorzaken bij het gebruik ervan.
- Overweeg om een domeinnaam te kiezen die ook werkt als een merknaam, zodat je deze gemakkelijk kunt gebruiken voor marketingdoeleinden.
Hoe koop ik een domeinnaam zonder hosting?
Heb je besloten welke domeinnaam je wilt gaan gebruiken? Geweldig! De volgende stap is de registratie ervan. Het aanschaffen van een domeinnaam zonder hosting is eenvoudiger dan je misschien denkt.
1. Controleer of de domeinnaam nog vrij is. Als je op zoek bent naar een specifieke naam, moet je eerst controleren of deze al bestaat of niet door middel van een WHOIS-zoekopdracht. Als de naam al wordt gebruikt, probeer dan verschillende variaties om erachter te komen welke nog vrij zijn.
2. Kies een betrouwbare domeinregistrar. Een domeinregistrar is een bedrijf dat je helpt bij het registreren van een domeinnaam. In veel gevallen is een domeinregistrar ook een hostingbedrijf. Om de beste domeinregistrar te kiezen, is het belangrijk om te kijken naar de prijs, de beschikbaarheid van domeinnamen, de klantenservice, de betalingsmogelijkheden en de extra functies die het bedrijf biedt. Kijk ook naar de extra functies die het bedrijf biedt, zoals bijvoorbeeld het beheer van domeinnamen, e-mailadressen, hosting en SSL-certificaten. Kies vervolgens de registrar die het beste bij je behoeften past. Bekijk altijd de voorwaarden van de registrar voordat je een domeinnaam koopt, zodat je weet wat de regels zijn voor het opzeggen en verlengen van je domein.
3. Domeinnaam bestellen. Zodra je een registrar hebt gekozen, kun je de domeinnaam bestellen. Je persoonlijke gegevens zijn nodig voor het bestellen van een domein en je dient vaak direct af te rekenen, dus zorg dat je jouw betalingsgegevens bij de hand hebt. Nadat je de domeinnaam hebt besteld, zal de registratie van de domeinnaam worden bevestigd. Dit duurt vaak enkele uren tot maximaal een dag. Daarna ontvang je een bevestigingsmail met daarin alle informatie over je domeinnaam.
Is het mogelijk om een domeinnaam voor altijd te kopen?
Als je een domeinnaam koopt, ben je de eigenaar van dat domeinnaam voor de duur van de registratieperiode die je hebt gekozen. Als je de domeinnaam niet verlengt, kan iemand anders de domeinnaam registreren als deze weer beschikbaar wordt. Om ervoor te zorgen dat je jouw domeinnaam niet verliest, is het belangrijk om de registratie te verlengen voordat deze vervalt.
Sommige providers geven je de mogelijkheid om je domeinnaam automatisch te verlengen voor een bepaalde periode. Houd daarom altijd je contactgegevens up-to-date, zodat je op tijd op de hoogte bent van eventuele verlopen domeinnamen of wijzigingen. Vergeet ook niet te controleren of er voldoende saldo op je rekening staat om automatisch te verlengen. Je wilt natuurlijk niet dat je domeinnaam verloopt!
Bij Mijndomein hoef je je geen zorgen te maken over het verlengen van je domeinnaam. Het verlengen gebeurt automatisch, dus je hoeft er niets voor te doen. Hoe makkelijk is dat!
Koop een domeinnaam zonder hosting bij MijnDomein
Het is super eenvoudig om een domeinnaam te registreren bij Mijndomein. Binnen minder dan een minuut kun jij je eigen persoonlijke webadres bestellen. Mijndomein maakt het eenvoudig en overzichtelijk om een unieke en memorabele domeinnaam te kiezen die perfect jouw merk of persoonlijke website vertegenwoordigt. Daarnaast is het met ons gebruiksvriendelijke platform een makkie om je website te beheren en aan te passen.
1. Zoek je gewenste domeinnaam
Op de Mijndomein website kun je gemakkelijk controleren of je gewenste domeinnaam beschikbaar is. Voer je domeinnaam in en klik op ‘Nu checken’.
2. Kies je gewenste extensie
Je krijgt nu te zien of jouw domeinnaam nog beschikbaar is. Bovendien heb je de mogelijkheid om voordelig ook andere extensies vast te leggen. Kies je gewenste optie en klik daarna op ‘Verder’.
3. Extra diensten bestellen
Op deze pagina kun je naast je gekozen domeinnaam extra diensten bestellen. Als je bijvoorbeeld een website wilt maken of een e-maildienst wilt gebruiken kun je dit hier selecteren. Wil je alléén een domeinnaam zonder hosting? Klik dan op ‘Verder’.
4. Online Betalen
Alleen nog even betalen. Dit kan gemakkelijk en veilig met iDEAL of met een creditcard. Je domeinnaam wordt hierna direct besteld en je ontvangt daarna een e-mail met alle details.
Nu weet je hoe je een domeinnaam koopt zonder hosting bij Mijndomein. Het is super makkelijk en handig – makkelijker wordt het niet.
Welke domeinnaam ga jij registreren?
Veel gestelde vragen
Wat is het verschil tussen domeinnaam en hosting?
Een domeinnaam is een unieke naam die je kiest om je website te identificeren op internet. Het is een stuk tekst dat je gebruikt om mensen naar je website te leiden. Hosting is een dienst waarmee je een website op internet kunt hosten. Met hosting krijg je toegang tot een server waar je je website opslaat en waar mensen toegang krijgen tot je website. Hosting biedt je ook de mogelijkheid om je domeinnaam te registreren zodat mensen je website gemakkelijk kunnen vinden. Kort samengevat is een domeinnaam een naam die je gebruikt om je website te identificeren, terwijl hosting de dienst is waarmee je je website online kunt hosten.
Wat is een gemiddelde prijs voor een domeinnaam per jaar zonder hosting?
Het prijskaartje voor het kopen van een domeinnaam hangt af van verschillende factoren. Zo is het afhankelijk van de door jou gekozen domeinnaamextensie en de aanbieder die je gebruikt. Een gemiddelde prijs voor een domeinnaam per jaar, zonder hosting, ligt rond de 10 euro. Je betaalt dus jaarlijks 10 euro om je domeinnaam te behouden.
Hoe lang is een domeinnaam geldig?
Een domeinnaam is standaard 1 jaar geldig. Het is mogelijk de domeinnaam te verlengen voor een langere periode, zodat je deze kunt blijven gebruiken. Als je de domeinnaam niet verlengt, vervalt deze na de geldigheidsduur.