IMAP of POP: hoe stel je je e-mail in?

Tabitha 6 januari 2023

Heb je eigen e-mail en wil je niet steeds inloggen op webmail, gebruik dan een e-mailprogramma of -app. Bij het instellen van je e-mail in zo’n programma, krijg je vraag welk protocol je wilt instellen. Dat is de manier waarop je e-mail naar jou verzonden wordt vanaf de opslagplaats op onze servers. In de wereld van e-mail zijn POP (of POP3) en IMAP de meest gangbare opties hiervoor. Maar welke van de twee kun je het beste gebruiken? Ons advies: gebruik IMAP.

Voordat je je e-mail instelt, is het belangrijk dat je jezelf een aantal vragen stelt. Heb je bijvoorbeeld alleen een desktop en wil je al je e-mail daar op lezen, of wil je je e-mail ook kunnen lezen op je smartphone? Vind je het prettig als je e-mail niet op onze servers staat, maar enkel bij jou opgeslagen is? Maak een goed overwogen keuze. Want als je dit later nog aanpast, kan dat veel tijd kosten en raak je mogelijk ook e-mail kwijt.

 

 

Eigen verantwoordelijkheid met POP

Stel je je e-mail in met POP (Post Office Protocol), dan downloadt jouw e-mailprogramma je mail en slaat het op op het apparaat waar je je mail ingesteld hebt. Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone. Ook verzonden e-mail staat opgeslagen op 1 apparaat. Wanneer je dus meerdere apparaten met POP gebruikt, krijg je versplinterde e-mails.

Daarnaast blijven jouw berichten niet bewaard op onze servers omdat jij ze downloadt. Dat betekent dat je zelf verantwoordelijk bent voor de opslag van jouw e-mail. Bij virussen kan je je e-mail kwijtraken en je moet er zelf voor zorgen dat jouw e-mail niet gehackt wordt. Zorg dus voor een goede beveiliging en back-up je e-mail daarom regelmatig.

Wat is POP3?

POP3 staat voor “Post Office Protocol versie 3” en is een oud protocol dat al jaren wordt gebruikt om e-mail op te halen. POP3 maakt het mogelijk om e-mails van een server op te halen en op je eigen computer op te slaan. Het is één van de meest gebruikte protocollen voor het ophalen van e-mails. Het werkt door een verbinding te maken met de e-mailserver en de e-mails naar je computer te downloaden. Je kunt de e-mails dan vervolgens op je computer lezen en beheren.

Een voorbeeld van hoe POP3 werkt is als volgt: stel je voor dat je een e-mailaccount hebt bij een provider zoals Gmail. Als je POP3 gebruikt, maak je een verbinding met de server van Gmail en download je alle e-mails naar je computer. Je kunt dan alle e-mails lezen en beheren op je eigen computer, in plaats van dat je telkens naar de website van Gmail moet gaan.

Voordelen POP3

 • Je kunt e-mails downloaden van een externe server naar je eigen computer. 
 • Je kunt e-mails en bijlages snel openen en lezen omdat deze al zijn gedownload en opgeslagen staan op je eigen computer.
 • Het is een betrouwbaar protocol dat door veel e-mailprogramma’s wordt ondersteund. 
 • Het is een veilig protocol dat encryptie en authenticatie ondersteunt.

Wil je weten hoe je POP3 kunt instellen? Bekijk dan onze handige instructie voor het instellen van e-mail met POP.

Nadelen POP3

POP3 heeft een belangrijk groot nadeel. Het kan namelijk geen e-mail synchroniseren op meerdere apparaten. Dit betekent dat je geen overzicht hebt van al je berichten op al je apparaten. Stel je eens voor dat je e-mail op je telefoon wilt lezen, maar dat je die niet kunt vinden omdat je ze eerder op je computer hebt geopend. Met POP3 is het dus niet mogelijk om je e-mails op meerdere apparaten te bekijken.

Naast dit belangrijke nadeel heeft het gebruik van POP3 e-mail ook nog enkele andere grote nadelen.

 • Bijlagen kunnen virussen bevatten die schade aan je computer kunnen veroorzaken als ze lokaal worden geopend en de virusscanner deze niet kan detecteren.
 • Als het apparaat waar de e-mails zijn opgeslagen of gedownload, crasht of wordt gestolen, zijn de e-mails verloren.
 • POP3 is niet zo veilig als andere protocollen zoals IMAP of Exchange.
POP downloadt e-mail op je computer

IMAP

Bij IMAP (Internet Message Access Protocol) bewaart onze server jouw e-mail en synchroniseert de e-mailserver met jouw e-mailprogramma. Daardoor kan je je e-mail instellen op zowel je smartphone als tablet, laptop of desktop. Mocht je een e-mail beantwoorden op je smartphone, dan is op je laptop dit ook te zien. Op ieder ingesteld apparaat staat dus dezelfde informatie. Als we het weer vergelijken met het postkantoor, dan blijft jouw post in de postbus liggen en kan jij, waar je ook bent, jouw post bekijken, sorteren en beantwoorden.

IMAP synchroniseert voor meer apparaten

Voordelen IMAP

IMAP is een uitstekende keuze als je je e-mails over meerdere apparaten wilt synchroniseren. Het maakt niet uit of je een computer, laptop, tablet of smartphone gebruikt, je kunt altijd je e-mails opvragen en beheren. IMAP stelt je ook in staat om je e-mails op te slaan op de server, waardoor je geen opslagruimte op je apparaat hoeft te gebruiken.Hieronder vind je een aantal voordelen van IMAP:

 • Je kunt je e-mails overal opvragen, het maakt niet uit welk apparaat je gebruikt.
 • Je hoeft geen e-mails te downloaden naar je computer, waardoor je opslagruimte bespaart.
 • Veel IMAP-clients stellen je in staat om e-mails lokaal op te slaan en te synchroniseren wanneer je online bent.
 • Als je computer faalt, zijn je e-mails veilig en kun je ze op een ander apparaat opvragen.

Als je al je apparaten up-to-date wilt houden, zoals het lezen van e-mails, mappen, verwijderde e-mails, spam enz., dan is IMAP de juiste keuze voor jou.
Wil je weten hoe je IMAP kunt instellen? Bekijk dan onze handige instructie voor het instellen van IMAP.

 

Nadelen IMAP

IMAP heeft zeker zijn voordelen, maar er zijn ook enkele nadelen waar je rekening mee moet houden. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke ongemakken die IMAP met zich meebrengt. Hieronder staan ​​de belangrijkste nadelen van IMAP op een rijtje:

 • Al je berichten worden opgeslagen op de server, dus als je server of wachtwoord niet beveiligd is, kunnen hackers alles inzien.
 • Mails werken vaak niet zonder een actieve internetverbinding. Offline lezen hangt af van je e-mailclient. Deze moet expliciet worden geconfigureerd.
 • Als je veel e-mails gebruikt, heb je meer opslagruimte nodig die mogelijk meer kost.
 • Alle e-mail en informatie blijft altijd op de online mailserver staan, zelfs als een gebruiker een e-mail downloadt, blijft er een duplicaat ervan op de webserver staan.
 • Het wordt nooit automatisch verwijderd, dus als iemand ooit de wachtwoorden van de gebruiker vindt of als een hacker op een of andere manier de server bereikt, kan al het geheime informatie van de gebruiker worden gelekt.

Flexibeler met IMAP

Steeds vaker heb je meerdere apparaten waarmee je werkt. Je e-mail snel even lezen met je smartphone in de trein of een e-mail beantwoorden als je aan het werk bent. Of ’s avonds nog even op de bank tijdens het nieuws je e-mail lezen. Je complete e-mail altijd bij de hand is inmiddels de normaalste zaak van de wereld. Het voordeel met IMAP ten opzichte van POP is dus dat meerdere apparaten dezelfde mailbox kunnen gebruiken. Dit is de belangrijkste reden waarom wij adviseren IMAP in te stellen voor je e-mail. Je hebt meer vrijheid en mogelijkheden. Daarnaast staat jouw e-mail veilig op de servers van Mijndomein.

Het verschil tussen IMAP en POP

Het IMAP- en POP-protocol zijn de twee populairste manieren om toegang te krijgen tot e-mail, maar ze verschillen nogal. Inzicht in het verschil helpt je misschien in het maken van de juiste keuze.

IMAP is een protocol dat e-mails synchroniseert tussen de server en de lokale computer. Wanneer je je mailbox opent, worden alle e-mails die op de server staan, gedownload en worden deze ook op de lokale computer opgeslagen. Als je vervolgens iets veranderd aan je e-mails, zoals het verplaatsen van een bericht, of het markeren als ‘gelezen’, dan worden deze wijzigingen ook op de server doorgevoerd. Dit betekent dat al je e-mails altijd beschikbaar zijn, ongeacht waar je bent.

POP3 is een protocol waarbij je e-mails van de server downloadt, maar deze niet synchroniseert. Als je een e-mail downloadt, wordt deze van de server verwijderd. Als je vervolgens iets verandert aan je e-mails, bijvoorbeeld het verplaatsen van een bericht, dan is dit alleen zichtbaar op de lokale computer. Als je deze e-mail op een andere computer wilt openen, dan zal deze versie niet beschikbaar zijn. Kortom, met POP3 is het niet mogelijk om je e-mails te synchroniseren tussen verschillende apparaten.

Instellen op je apparaat

Heb je een keuze gemaakt? Dan kan je je e-mail instellen. Heb je een iPad of iPhone? Bekijk dan onderstaand filmpje. Kijk anders even op onze helpdesk onder e-mail hoe je jouw e-mail instelt. Succes!

4.3 6 votes
Artikel waardering



Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.

Subscribe
Abonneren op
guest
41 Reacties
Inline Feedbacks
View all comments
andries van renssen
andries van renssen
26 juni 2017 11:57

Het zou handig zijn als jullie ook vertellen hoe je het moet omzetten van POP naar IMAP en anderom.

Frans van der Geest
Frans van der Geest
26 juli 2017 14:23

“Heb je dus een e-mail gedownload met je desktop, dan kan je hem niet nogmaals ophalen met bijvoorbeeld een smartphone.”

Pure onzin. Tenzij je deze-mail direct wist na het ophalen blijft deze gewoon op de server staan, je download altijd een kopie. Kijk maar eens in de instellingen van e-mail programma’s, daar kun je opgeven of opgehaalde e-mail moet worden verwijderd op de server if juist niet en zo ja bijvoorbeeld pas na 30 dagen enzovoort.

Wanda Rooken
Wanda Rooken
27 juli 2017 08:29

Klopt. Zelf heb ik alles gewoon in het POP3 protocol ingesteld waarbij tablet en mobiel de mails nooit mogen verwijderen van de server en de mailclient op mijn laptop dat pas na 14 dagen mag doen.
En een mailtje gestuurd vanaf tablet of mobiel krijgt een automatische BCC naar het eigen adres zodat ik alsnog alle verzonden mail op alle apparaten zie. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Wim
Wim
27 maart 2018 10:04

Hallo Tabitha. Ik mis ook de omschrijving hoe ik een POP om zou moeten zetten naar een IMAP. Is het mogelijk hier een werkwijze voor aan te geven? Ik zou dit willen doen in Apple Mail, maar ik krijg een conflict en dus helemaal geen mail meer.

Carine Alders
Carine Alders
7 mei 2018 15:58

Ik heb tot voor kort altijd met POP gewerkt en dat beviel prima. Ik bewaar bijna al mijn mails, dat is mijn werkkapitaal. Nu heb ik per ongeluk IMAP ingesteld en ik vraag mij af of er een limiet is aan het aantal bewaarde mails?

Michiel
14 mei 2018 20:13

Ik heb al jaren een domeinnaam geclaimd en daaraan gekoppeld een email adres. De server voor de ontvangen mails heb ik ingesteld als Incoming IMAP server: mail.naamwebsite.nl. De te verzenden server heb ik genomen van de internet provider XS4ALL smtp.xs4all.nl met de daar bekende gebruikersnaam en ww. Nu krijg ik de laatste tijd (steeds vaker) foutmeldingen vanwege een SPF fout: Why did SPF cause my mail to be rejected? What is SPF? SPF is an extension to Internet e-mail. It prevents unauthorized people from forging your e-mail address (see the introduction). But for it to work, your own or your… Lees verder »

Kouwenberg
Kouwenberg
14 november 2018 23:17

Ik heb tot gisteren altijd mijn mails goed kunnen binnenhalen en verzenden met imap en uiteraard de juiste instellingen. Dit ging goed op mijn tablets en telefoons allemaal voorzien van Android.
Echter sinds vandaag heb ik internet via KPN en krijg ik geen mail meer Verzonden of binnen via de WiFi thuis.
Wat kan ik doen om dat weer goed te krijgen?

schimtech@ziggo.nl
schimtech@ziggo.nl
25 december 2018 16:29

Hallo Tabitha, Kun je mij zeggen of er inderdaad meerdere apparaten op dezelfde mailbox kunnen worden AANGESLOTEN onder IMP ??? Er staan dan meerdere apparaten op dezelfde MAILBOX. Waarom combineert ZIGGO soms een toegekend e-mailadres aan één ander e-mail adres? Hoe kan in dit soort zaken alles worden beveiligd?? Welke software pakketten?
Graag jouw antwoord in deze. Mijn e-mail adres is schimtech@ziggo.nl
bij voorbaat dank. beëdigde teksten, vertalingen.

Paul Wilmsen
Paul Wilmsen
26 februari 2020 15:50

ik kan helemaal niets op de site, geen mailadres veranderen, de vragen van de helpdesk linken niet door etc. Wanneer ik mijn mailadres wil veranderen, kan ik alleen mijn wachtwoord veranderen. Ik weet niet wat er aan de hand is…. bel me even 0637175192

Dennis Verwoert
Dennis Verwoert
12 april 2020 08:08

Zou prettig zijn als jullie bereikbaar zijn,

alexandra straus
alexandra straus
20 mei 2020 16:50

Hoi,
Ik heb dus een email pakket en na mijn iMac crash ben ik nu al een hele dag bezig om mijn email account via mijn domein geïnstalleerd te krijgen. Een vraag aan de helpdesk levert me een standaard instellingen verhaaltje op (alsofik dat niet weet) maar oplossen tot op heden ho maar. Bah. Ik heb wel al mijn website bij jullie weggehaald en ga er nu over denken om ook maar weer naar een andere provided te gaan om email te ontvangen. Jammer maar helaas.

Edy
Edy
5 juni 2020 19:49

en wat zijn dan de instellingen als je een IMAP emailaccount op je laptop wilt?

Joop
Joop
13 juni 2020 12:44

Hallo, ik krijg via imap op smartphones alleen maar mail te zien van de laatste 14 dagen. Hoe kan ik oudere mail bekijken, zonder naar webmail te gaan?

Achie
Achie
13 juli 2020 10:20

hi kan ik mijn email instellen op mijn computer. wat ik hier lees is alleen voor draag bare devices.

Ruben van Bochove
Ruben van Bochove
9 oktober 2020 11:07

Hoi, worden de taken ook gesynchroniseerd met Outlook? Kan ik in Outlook ook vlaggen met verschillende periodes aan emails hangen?

rav
rav
6 november 2020 11:47

Hallo, Is het mogelijk om je mijndomein kalender toe te voegen aan de Outlook app voor iOS? Mail box gaat wel, maar kalender pakt het niet. Is er daar al een oplossing voor?

Francisca Falkena
21 november 2020 12:34

Hallo,

Ik ervaar al bijna 14 dagen grote problemen met mijn mail en kan jullie support niet bereiken. Ik kan wel mail verzenden maar niet ontvangen. Wilt u mij alstublieft helpen!?! Mijn alternatieve mail heb ik hieronder ingevuld…

A van den Driesche
A van den Driesche
5 december 2020 10:14

Hallo Tabitha, Ik kan nu al een week geen email meer verzenden en ontvangen. Heb al een ticket aangemaakt. Maar sorry dat ik het even zeg experts waar dan. Krijg een vaag antwoord dat het een en ander over is gezet maar dat het geen problemen heeft gegeven. En dat ook nog op een datum die niet overheen komt met mijn melding. Ik heb zelf al het een en ander gevonden bij de meldingen van werkzaamheden. Dan stuur je dat naar de experts van jullie en dan 3 dagen later heb je nog geen antwoord. Ook de webmail ontvangt niets… Lees verder »

Ed Klerks
Ed Klerks
19 juni 2022 12:41

Hoe stel ik mijn emailadres in op mijn telefoon

Laura
21 juni 2022 03:55
Reply to  Ed Klerks

Hoi Ed, je kunt hiervoor de handleiding vinden op deze link: https://mijndomein.zendesk.com/hc/nl/sections/200141591-E-mail-instellen-op-Mobiel-Tablet- Mocht je nog tegen problemen aanlopen dan helpen mijn collega’s bij de Helpdesk je graag verder. Groet, Laura

Last edited 7 maanden geleden by Laura
Femke
Femke
19 september 2022 16:57

Hallo, ik heb problemen met het ontvangen van mails via info@itwald.nl. Ik kan geen knop vinden voor hulp van de servicedesk (als ik ingelogd ben).

Jan-Willem Sijthoff
Jan-Willem Sijthoff
18 oktober 2022 09:57

Hi Tabitha, Een paar vraagjes over IMAP: Als ik een mail verwijder op mijn iPhone wordt ie dan ook van de server verwijdert? Zie ik die mail dan ook verdwijnen uit mijn Outlook op mijn laptop? Als ik een afspraak maak in mijn Outlook op mijn laptop komt die dan ook in mijn agenda op mijn iPhone? Als ik de standaard app op mijn iPhone gebruik of als ik de Outlook app op mijn iPhone gebruik? Op dit moment kan ik alleen maar mails verzenden als ik thuis ben. Is jullie SMTP server ook werkzaam als ik op een publieke… Lees verder »

Gea Kuipers
18 november 2022 12:35

Sinds kort krijg ik de volgende melding bij mijn mailberichten.
‘Your email client does not support HTML messages.

Voor dit probleem ontstond, zag ik gewoon de eerste regel van de mail.
Dit vind ik zo storend, maar ik weet niet hoe ik het kan oplossen. Ik heb echt van alles geprobeerd.
Het probleem doet zich zowel voor in de webmail als in de mail via Outlook.

Graag hulp.

Henk
14 januari 2023 22:30

Na tientallen keren geprobeerd de mail in te stellen met outlook op mijn Android toestel, waarbij alles 100% zeker goed ingevuld is, krijg ik het niet voor elkaar en krijg ik altijd de melding: ongeldig serveradres.



Uitgelicht

41
0
Would love your thoughts, please comment.x