5 social media tips voor meer traffic naar je website

Linsey Jepma 2 juli 2018

Bij het beheren van een website komt veel kijken. Van het schrijven en beheren van goede pagina’s tot het onderhouden van contact met de klant. Je website is dé hub waar al het contact met je klant naartoe wordt geleid via alle kanalen die denkbaar zijn, zowel online als offline. Social media zijn niet alleen een goed middel om de interactie aan te gaan met jouw doelgroep, het zorgt ook voor betere organische vindbaarheid. De kosten zijn laag en met de juiste inzet kan er een sneeuwbaleffect ontstaan, waarmee jouw merk meer bekendheid krijgt. Maar hoe kun je social media het best inzetten om meer traffic naar je website te genereren? Ik vertel het je in dit artikel!

1 – Kies de juiste online kanalen

Op welke kanalen moet je als organisatie aanwezig zijn? Een veelgehoorde vraag bij mensen om me heen. Met een wildgroei aan online kanalen is het soms maar moeilijk te bepalen welke écht relevant zijn voor jouw merk. Het antwoord op de vraag is simpel: daar waar de doelgroep zich bevindt. Door te monitoren op welke kanalen wordt gesproken over jouw merk, of in het geval van een nieuw merk over jouw product/branche, kun je gerichte keuzes maken om aanwezig te zijn op die kanalen en onderdeel te worden van het gesprek.

Webshops bronsoort

Bovenstaande grafiek geeft de kanalen weer waar in de eerste helft van 2018 het meest werd gesproken over webshops en online bestellen. Hieruit blijkt dat, naast de gebruikelijke top-3 Facebook, Twitter en Instagram, ook blogs en review sites als Trustpilot belangrijk zijn om te monitoren.

2 – Content is king

Schrijf goede content die mensen willen lezen en delen. Content marketing is één van de belangrijkste pijlers in je marketingstrategie. Content zorgt niet alleen voor organische vindbaarheid, maar ook voor naamsbekendheid en de toetreding als een expert binnen jouw vakgebied. Goede content zorgt niet alleen voor betere online vindbaarheid, maar het geeft je ook de mogelijkheid deze content te verspreiden via je eigen kanalen.

Tip: Zorg er op je website voor dat er genoeg Calls-to-Action (CTA’s) aanwezig zijn. Daarmee is de kans groter dat de bezoekers van je website langer blijven en vaker doorklikken.

Vergeet niet dat dit ook andersom werkt. De content die je maakt kan ook gedeeld worden door de bezoekers van je website. Roep je bezoeker op tot het delen van jouw content met hun netwerk, bijvoorbeeld door het te noemen aan het eind van je artikel of door toevoeging van social sharing buttons op je website.

3 – Sharing is caring!

Next. Je hebt goede content en bent trots op het resultaat. Tijd om het naar een breder publiek te verspreiden en traffic naar je website te genereren. Deel je content op de verschillende kanalen. Maak hiervoor ook gebruik van UTM-codering, om te kunnen meten hoeveel mensen vanuit jouw social posts doorklikken naar je website.

De strijd om aandacht: algoritmes

Dat social media onderhevig zijn aan diverse, aldoor veranderende, algoritmes is geen geheim meer. We doen er als merk alles aan om zoveel mogelijk mensen te bereiken en worden daarin soms beperkt door deze algoritmes. Wat we wel weten is dat relevante content beter scoort en beter verspreid wordt. Interactie is daarbij ook van belang, omdat berichten met veel interactie als succesvol worden gemarkeerd door platformen. Reageer op de reacties die binnenkomen, ga het gesprek aan. Maar hou ook rekening met het volgende:

  1. Maak gebruik van hashtags voor een groter bereik. Gebruik hiervoor wel hashtags die relevant zijn voor het bericht dat je deelt. Verhoog zo de kans dat je zichtbaar bent bij geïnteresseerden in dat onderwerp.
  2. Maak het visueel. Visuele content wordt 60.000x sneller opgenomen dan tekstuele content en scoort op social media veel beter.
  3. Denk ook na over andere soorten posts die jouw organisatie online een gezicht geven. Plaats foto’s van nieuwe medewerkers, events die je bezoekt, neem je fans echt mee achter de schermen en maak het vooral persoonlijk. Probeer je fanbase aan je te binden en zorg voor een goede online reputatie. Of scoor online met een goede inhaker, die de link legt tussen jouw organisatie en een gebeurtenis.

4 – Een goede planning is het halve werk

Plan je social media posts zoveel mogelijk. Diverse social media monitoring tools geven je de optie om berichten in te plannen via een contentkalender. Op deze manier ben je zelf altijd op de hoogte van de variatie tussen verschillende onderwerpen, posts en kanalen. Daarnaast zorgt het plannen via een contentkalender ervoor dat jij je zichtbaarheid vergroot, doordat je consistent aanwezig bent op de verschillende kanalen.

Social media publishing

Maar hoeveel moet je als organisatie posten zodat je genoeg aanwezig bent, maar niet teveel? Want dan krijg je misschien juist minder traffic naar je website. De richtlijnen verschillen, maar over het algemeen hebben we het over maximaal 2 posts op Facebook per dag, 1 op Linkedin en maximaal 4 tweets per dag. Meer richtlijnen vind je in dit artikel van social media bureau Somention.

5 – Monitor wat er gebeurt

Om de ROI van jouw social media investering meetbaar te maken, is het uiteraard van belang om deze activiteit te analyseren. Maak hiervoor gebruik van de statistieken die de platformen aanbieden voor bedrijfsaccounts, of gebruik een monitoring tool met uitgebreide analysemogelijkheden. Welke posts waren succesvol? Waar ligt de behoefte van jouw doelgroep? Wat doen concurrenten? En welke onderwerpen leven er in en rond jouw markt? De verschillen zullen voor elke organisatie anders zijn, maar deze inzichten zijn waardevol voor jouw social media-strategie.

Social media monitoren

Omdat je bij het delen van content van jouw website gebruik hebt gemaakt van UTM-codering, is ook in Google Analytics duidelijk zichtbaar welke posts voor verkeer op jouw website hebben gezorgd.

Heb je toffe voorbeelden om meer traffic naar je website te krijgen uit jouw social media-strategie, of heb je hier vragen over? Laat het mij weten in een comment onder dit artikel!




Linsey Jepma

Als content marketeer bij OBI4wan houdt Linsey zich dagelijks bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van social media monitoring, webcare, reputatiemanagement, chatbots en meer...



Uitgelicht