Beveilig je desktop, laptop, smartphone of tablet

Colette Mulder 4 september 2018

Je website veilig houden vereist onder meer dat je het apparaat waarmee je je website bewerkt, schoon houdt van ongewenste gasten en virussen. In deze gastblog lees je hoe je dat doet.

Tabitha, contentmanager bij Mijndomein, gaf je in een eerdere blog een checklist over het veilig houden van je website. Ik was als redacteur van Veiliginternetten.nl blij met haar vraag om hier een vervolg aan te geven door in te gaan op het beveiligen van de computer, tablet of smartphone waarmee je je website bewerkt. Want cybercriminelen kunnen ook aan je website heel wat schade aanrichten als je je basisbeveiliging van je apparaten niet op orde hebt. Je moet er niet aan denken dat je website bijvoorbeeld wordt beklad, ook defacement genoemd. Hoe zorg je voor een goede basisbeveiliging?

Toegangscode op je apparaat

Bescherm ten eerste de ‘voordeur’ van je apparaat door een sterk wachtwoord in te stellen. Zorg voor minimaal 12 karakters, want hoe langer, hoe lastiger is het wachtwoord te raden of kraken. Gebruik bijvoorbeeld een gezegde, zin uit een liedje of andere zin die je goed kunt onthouden. Bijvoorbeeld: Liever U2 dan de 6e van Beethoven! Is de zin te lang, kies dan de eerste letters van elk woord: LUdd6vB! Zet ook in je agenda steeds na een paar maanden je wachtwoord te wijzigen.

Beveiligde internetverbinding

Vraag je af of je via een veilige internetverbinding je website bewerkt. Als je veel vanuit huis werkt, kijk dan na of de basisbeveiliging van je wifi-netwerk in orde is. Werk je vooral op openbare plekken, zoals een café, de trein of een luchthaven? Weet dat openbare wifi niet veilig is, ook niet met een wachtwoord dat iedereen er krijgt. Wat je kunt doen, is een Virtual Private Network (VPN) regelen. Hiermee leg je een beveiligde verbinding aan tussen je apparaat en de openbare wifi.

Recente updates

Zorg ervoor dat je met de meest recente versie van het contentmanagementsysteem werkt en dat je recente updates je besturingssysteem, programma’s, firewall en browsers op je desktop, laptop, smartphone en/of tablet hebt staan. Deze beschermen je beter tegen actuele virussen en andere soorten cybercrime dan wanneer je met oudere versies werkt.

Virusscanner en firewall

Installeer een goede virusscanner op je desktop, laptop, smartphone en tablet die de meest recente virussen kent. Je hebt de keuze uit gratis en betaalde virusscanners die continu scannen op virussen en ze kunnen verwijderen, of waarbij je handmatig een scan uitvoert. Maak ook gebruik van een firewall, die zorgt voor extra verdediging tussen je computer en internet.

Back-ups

Stel je apparaat zo in dat het regelmatig back-ups maakt van je programma’s en bestanden. Mocht het verkeerd gaan en je bestanden kwijt bent of zelfs je hele harde schijf is gewist, dan kun je in ieder geval je belangrijke documenten terugzetten op een apparaat.

Bestanden versleutelen

Misschien denk je niet snel aan deze mogelijkheid, maar je kunt kiezen voor versleuteling van belangrijke bestanden op je apparaat. Daarmee maak je het anderen extra moeilijk om toegang te krijgen tot bijvoorbeeld bedrijfskritische documenten.

Beveilig slimme apparaten

Bewerk je je website vaak thuis en heb je er apparaten staan die met je internetverbinding werken, zoals een webcam, babyfoon of slimme thermostaat? Denk eraan deze ‘slimme apparaten’ goed te beveiligen, want via Internet of Things kunnen virussen je thuisnetwerk binnendringen.

Test hoe goed je beveiliging nu is

Op Internet.nl kun je controleren of je website en e-mailadres voldoen aan de laatste internetstandaarden. Je kunt ook een specialist in cybersecurity inschakelen die een penetratietest doet, ook pentest genoemd, om in beeld te krijgen hoe de beveiliging van je netwerk en website ervoor staan.

Alert bij gevaarlijke binnendringers

Ook al heb je de basisbeveiliging van je apparaten op orde, dan is het nog steeds heel belangrijk om je bewust te zijn van mogelijke dreigingen van buiten. Denk bijvoorbeeld aan het downloaden van programma’s, appjes, muziek en films die geïnfecteerd kunnen zijn met een virus. Cybercriminelen blijven steeds nieuwe virussen ontwikkelen die je virusscanner nog niet herkent om maar binnen te kunnen dringen in je systemen.

Ook zijn er cybercriminelen die aan je inloggegevens van internetbankieren proberen te komen. Ze sturen mailtjes die van je bank lijken te zijn, waarin ze je vragen op een link te klikken om je inloggegevens te verifiëren. Doe dit nooit. Heb je medewerkers, zorg er dan voor dat ook zij weten hoe ze nepmail, neptelefoontjes, en malafide programma’s en computerbestanden herkennen. 

Veiliginternetten.nl helpt je

Misschien denk je nu: jeetje, moet ik dit allemaal doen, wat een werk! Maar echt, bespaar je de grote schrik, frustratie, kosten en moeite die het je kost als je te maken krijgt met cybercrime doordat je basisbeveiliging niet op orde is. Op Veiliginternetten.nl en ook via onze nieuwsbrief, op Facebook en Twitter vind je tips, adviezen en recente ontwikkelingen die je goed kunnen helpen om je website veilig te houden.
Colette Mulder

Colette is webredacteur bij Veilig internetten.nl, de website waar je tips, tricks en praktische stap-voor-stap-uitleg kunt vinden over wat je kunt doen en laten om veilig te internetten. Colette houdt zich bezig met het beheren en optimaliseren van de website, sociale media en de nieuwsbrief.Uitgelicht