Een eigen blog maken in 5 stappen

Tabitha 28 augustus 2018

Of je nu een blog wilt starten voor de lol of omdat je er geld mee wilt verdienen, als bedrijf of hobbyist, iedereen kan een eigen blog maken. Maar hoe begin je een blog? Met deze stappen ben je in no-time aan het bloggen.

Stap 1: bepaal je doel

Waarom wil je een blog starten en wat wil je ermee doen? De bloggers die wij spreken, hebben de meest uiteenlopende redenen, zoals:

  1. “Ik wil mijn verhaal kwijt en in contact komen met gelijkgestemden.”
  2. “Ik wil geld online geld verdienen door advertenties op mijn blog te plaatsen.”
  3. “Ik wil hoger in Google komen.”
  4. “Ik wil gezien worden als een expert en autoriteit op mijn werkgebied.”
  5. “Ik wil meer omzet maken via mijn website.”

Al die redenen komen uiteindelijk vaak neer op dat je meer conversie wilt hebben. Of die conversie nu daadwerkelijk verkoop is, advertentie-inkomsten of mensen die je blogs lezen, dat maakt niet uit. Naar mijn mening zijn daarom 2 redenen die daartoe leiden het belangrijkst: meer verkeer creëren en belangrijker worden dan je concurrenten. Hieronder ga ik daar kort op in.

Meer bezoekers op je website

Doordat je blogt, gebruik je meer woorden waar mensen op zoeken in Google. Ze komen daardoor sneller bij jou terecht. Bedenk ook dat Google websites die regelmatig vernieuwen voorrang geeft. Als jij niets verandert aan je website, verdwijn je naar de volgende zoekpagina waar niemand naar kijkt. Door zo nu en dan te bloggen, is de kans groot dat je hoger komt in de zoekresultaten. Maar bloggen werkt niet alleen voor SEO, lees je in onze 17 tips voor meer websitebezoekers.

Autoriteit worden

Door informatie te delen over onderwerpen waar jij veel van weet, zien mensen jou als autoriteit en expert op dat gebied. Je komt daarmee betrouwbaarder over en bezoekers vinden het vaak ook sympathiek dat je informatie deelt. Hebben ze iets nodig wat met jouw onderwerp te maken heeft, dan gaan ze sneller naar je toe.

Stap 2: waarover ga je bloggen?

Bepaal van tevoren goed waarover je wilt bloggen. Bedenk alvast een aantal goede onderwerpen en probeer die onderwerpen in groepen te verdelen. Wie wil je bereiken? Probeer je in te leven in de bezoeker die je op je blog wilt hebben en met jouw blogs de vragen van die bezoeker te beantwoorden. Wij schrijven bijvoorbeeld over domeinnamen en webhosting. Onderwerpen als internetveiligheid, SEO en WordPress en bloggen vallen daar dan ook onder.

Stap 3: naam voor je weblog verzinnen

Nu je weet wat je wilt, is het tijd om een naam te verzinnen voor je online blog. Een goede domeinnaam kiezen is soms een vak apart. Gelukkig kun je in onze domeinchecker zoveel domeinnamen checken op beschikbaarheid als je wilt en uiteindelijk op een leuke naam uitkomen die je kunt registreren. Ter inspiratie kun je ook eens bekijken hoe de waarde van een domeinnaam berekend wordt.

Stap 4: techniek en vormgeving

De volgende stap is de plek waar je blog komt te staan. Naast je domeinnaam heb je namelijk webhosting nodig. Afhankelijk van je wensen voor een blog, kun je kiezen voor een gratis of betaalde blog. Gratis blogs hebben vaak de basisopties, maar niet meer dan dat. Voldoende dus als je voor de lol wilt bloggen. Een eigen blog maken om geld mee te verdienen of meer omzet mee te halen, is vaak wel een stapje verder.

Voor bloggen heb je naast webhosting ook een systeem nodig waarmee je je blogs eenvoudig kunt plaatsen. Een simpel CMS zoals WordPress of Websitemaker (lees hier de verschillen) is vaak voldoende en daarmee kan je een goede eigen blog maken.

Als je huis staat, dan komt de inrichting nog. Je kunt een vormgever inhuren om je weblog te bouwen of het zelf doen. Kies dan een goed sjabloon en pas die aan naar wens. Neem in de vormgeving ook deze tips voor een goede header en footer mee en eventueel ook die voor een goede homepagina.

Stap 5: de content van je eigen blog maken

Nu staat alles klaar voor jou om te beginnen met bloggen. Zet de onderwerpen die je bedacht hebt in een contentkalender en werk vooruit zodat je regelmatig nieuwe blogs plaatst. Loop je vast tijdens het schrijven of vind je het moeilijk om een start te maken? Met deze tips schrijf je de perfecte blog.

Succes, en bovenal: veel plezier!
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht