Goede blog onderwerpen bedenken doe je met deze tips

Tabitha 20 april 2017

Het is tegenwoordig zo makkelijk om te bloggen, dat iedereen aan de slag is. Techniek is geen belemmering meer, maar het gestructureerd levendig houden van je blog is een stuk moeilijker. Want hoe bedenk je steeds weer nieuwe blog onderwerpen om het een beetje spannend te houden? Met deze handige tips kom je hopelijk een heel eind.

Stap 1 is altijd inleven in de lezer

De eerste stap van het bedenken van onderwerpen om over te bloggen, is dat je je inleeft in degene die de blogs leest. Ofwel jouw doelgroep. Wat spreekt hen aan? Vind je het moeilijk om dat zelf te bedenken, vraag het dan gewoon. Stuur eens een vragenlijst uit in je nieuwsbrief. Of kijk naar de reacties op eerdere blogs of op social media. Gebruik je analysehulpmiddelen zoals Google Analytics of Hotjar, kijk dan eens welke onderwerpen goed gelezen worden. Als je dat doet, weet je wat de lezer interessant vindt en kan je daar op verder bouwen.

Doe inspiratie op voor de beste blog onderwerpen

Als je de basis hebt staan, dan is het tijd om daadwerkelijk onderwerpen te bedenken. Heb je even geen inspiratie, ga dan op zoek.

  1. Eerst even terug naar het inleven in de lezer: vraag je klanten, kijk op social media en vraag je omgeving. Organiseer eens een brainstorm onder het genot van een lekker hapje en drankje.
  2. Lees vakbladen of vakweblogs. Volg ze online via nieuwsbrieven of social media. Zelf houd ik verschillende marketingweblogs in de gaten via RSS met Feedly. Heel handig!
  3. Formuleer de problemen die je lezers hebben en probeer die in je blogs op te lossen.
  4. Gebruik je persoonlijke ervaring voor blog onderwerpen. Waar ben je zelf tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost? Wat heeft jou geïnspireerd?
  5. Speel in op actualiteit. Kijk bijvoorbeeld eens welke speciale dagen te maken hebben met wat jij doet. De Issuekalender is daarvoor wel handig. Of gebruik Google Alerts zodat je regelmatig een overzicht krijgt van bepaalde zoekopdrachten.
  6. Spieken bij je concurrenten. Waarom niet? Je kunt altijd inspiratie opdoen door te kijken naar wat anderen doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je informatie 1 op 1 overneemt ;).
  7. Zie je een interessante video, dan kan je daar ook over bloggen. Verwijs ernaar en ga in op de inhoud. Probeer daarbij een duidelijke link te vinden met jouw expertise.
  8. Nodig een gastblogger uit. Iemand anders schrijft altijd vanuit een andere invalshoek. Weer eens een frisse blik voor je lezers en daar kan jij ook weer inspiratie uithalen.

Maar vooral: gewoon doen

We kunnen nog zoveel nadenken over blog onderwerpen en planningen en inspiratie, maar soms moet je gewoon ergens beginnen. Al is het maar met een klein onderwerp. En als je begint met een blog: zet dan door. Houd niet op na een paar maanden, maar probeer echt elke maand minimaal 2 keer te bloggen.

Daag jezelf uit door elke keer weer een onderwerp van een andere kant te bekijken, andere schrijfvormen te gebruiken en niet te vergeten: plaats leuke en toepasselijke foto’s en video’s. Ik ben inmiddels zelf een paar maanden bezig (dit was mijn eerste blogbericht voor Mijndomein) en het bevalt me goed. Jou moet het ook lukken. Zeker ook met deze blog over hoe je de perfecte blog schrijft. Succes!
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht