Goede blog onderwerpen bedenken doe je met deze tips

Tabitha 20 april 2017

Het is tegenwoordig zo makkelijk om te bloggen, dat iedereen aan de slag is. Techniek is geen belemmering meer, maar het gestructureerd levendig houden van je blog is een stuk moeilijker. Want hoe bedenk je steeds weer nieuwe blog onderwerpen om het een beetje spannend te houden? Met deze handige tips kom je hopelijk een heel eind.

Stap 1: inleven in de lezer

De eerste stap van het bedenken van onderwerpen om over te bloggen, is dat je je inleeft in degene die de blogs leest. Ofwel jouw doelgroep. Wat spreekt hen aan? Vind je het moeilijk om dat zelf te bedenken, vraag het dan gewoon. Stuur eens een vragenlijst uit in je nieuwsbrief. Of kijk naar de reacties op eerdere blogs of op social media. Gebruik je analysehulpmiddelen zoals Google Analytics of Hotjar, kijk dan eens welke onderwerpen goed gelezen worden. Als je dat doet, weet je wat de lezer interessant vindt en kan je daar op verder bouwen.

Bloggen hoeft niet veel tijd te kosten

Probeer structuur te brengen in de manier waarop je blogt. Daardoor krijg je routine in het bloggen en gaat het je makkelijker af. Niet alleen door momenten in te plannen om er even voor te gaan zitten. Juist door ook in de onderwerpkeuze houvast te vinden, kom je makkelijker op nieuwe blog onderwerpen. Bijvoorbeeld zo:

– Werk met hoofdpilaren en kleine pilaren. De hoofdpilaar is een blogbericht waarin je uitgebreid en wat breder ingaat op een onderwerp. Kleine pilaren zijn deelonderwerpen van de hoofdpilaar die dieper ingaan op een kleiner onderwerp. Een hoofdpilaar kan bijvoorbeeld fitness zijn en de kleine pilaren dan cardio, krachttraining en warming-up. Let wel: probeer minimaal 300 woorden per blog te schrijven. Anders vindt Google je niet belangrijk genoeg. Nog beter is minimaal 600 woorden aan te houden voor een kleine blog en 1.500 voor een grote blog.

– Gebruik vaste rubrieken. Bedenk hoe je jouw onderwerpen kunt groeperen. Wij doen dat bijvoorbeeld door berichten over onszelf, nieuws en helpdeskonderwerpen te splitsen in drie verschillende rubrieken. Over Mijndomein bevat onderwerpen als de Roparun waar we aan meedoen of dat we mogen spreken op een conferentie. De rubriek tips ondersteunt onze klanten bij hun producten en nieuws is eigenlijk wat het woord al zegt: nieuws. We zoeken dan een haakje met actualiteit en wat wij aanbieden. Bijvoorbeeld toen politiegeheimen op straat kwamen of toen Google een onzichtbare reCAPTCHA lanceerde.

Het is trouwens voor het overzicht ook handig om een lijst bij te houden met blog onderwerpen. Bedenk alvast een goede titel zodat je later gemakkelijk aan het schrijven kunt. Als ik iets tegenkom, dan schrijf ik het direct op.

Voor echte structuur is een contentkalender trouwens essentieel. Daarmee houd je bij wanneer je iets wilt plaatsen en wat de status is van een tekst. Neem op vaste momenten, bijvoorbeeld aan het einde van de maand, even de tijd om de blogposts voor de nieuwe maand in te plannen. Die onderwerpenlijst is daarbij handig, zodat je niet alles op het moment zelf hoeft te bedenken. Er zijn genoeg hulpmiddelen om je te helpen met een contentkalender, bijvoorbeeld Trello of Evernote.

Doe inspiratie op voor de beste blog onderwerpen

Als je de basis hebt staan, dan is het tijd om daadwerkelijk onderwerpen te bedenken. Heb je even geen inspiratie, ga dan op zoek:

  1. Eerst even terug naar het inleven in de lezer: vraag je klanten, kijk op social media en vraag je omgeving. Organiseer eens een brainstorm onder het genot van een lekker hapje en drankje.
  2. Lees vakbladen of vakweblogs. Volg ze online via nieuwsbrieven of social media. Zelf houd ik verschillende marketingweblogs in de gaten via RSS met Feedly. Heel handig!
  3. Formuleer de problemen die je lezers hebben en probeer die in je blogs op te lossen.
  4. Gebruik je persoonlijke ervaring voor blog onderwerpen. Waar ben je zelf tegenaan gelopen en hoe heb je dat opgelost? Wat heeft jou geïnspireerd?
  5. Speel in op actualiteit. Kijk bijvoorbeeld eens welke speciale dagen te maken hebben met wat jij doet. De Issuekalender is daarvoor wel handig. Of gebruik Google Alerts zodat je regelmatig een overzicht krijgt van bepaalde zoekopdrachten.
  6. Spieken bij je concurrenten. Waarom niet? Je kunt altijd inspiratie opdoen door te kijken naar wat anderen doen. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je informatie 1 op 1 overneemt ;).
  7. Zie je een interessante video, dan kan je daar ook over bloggen. Verwijs ernaar en ga in op de inhoud. Probeer daarbij een duidelijke link te vinden met jouw expertise.
  8. Nodig een gastblogger uit. Iemand anders schrijft altijd vanuit een andere invalshoek. Weer eens een frisse blik voor je lezers en daar kan jij ook weer inspiratie uithalen.

Maar vooral: gewoon doen

We kunnen nog zoveel nadenken over blog onderwerpen en planningen en inspiratie, maar soms moet je gewoon ergens beginnen. Al is het maar met een klein onderwerp. En als je begint met een blog: zet dan door. Houd niet op na een paar maanden, maar probeer echt elke maand minimaal 2 keer te bloggen. Daag jezelf uit door elke keer weer een onderwerp van een andere kant te bekijken, andere schrijfvormen te gebruiken en niet te vergeten: plaats leuke en toepasselijke foto’s en video’s. Ik ben inmiddels zelf een paar maanden bezig (dit was mijn eerste blogbericht voor Mijndomein) en het bevalt me goed. Jou moet het ook lukken. Zeker ook met deze blog over hoe je de perfecte blog schrijft. Succes!
Tabitha

Tabitha

Tabitha is Content Manager bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, webhosting en websites maken. Tabitha is kookgek, verslindt series en zit bij de lokale televisie en radio.

4
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
TabithaJoanMartje Beukering Recent comment authors
  Subscribe  
Abonneren op
Martje Beukering
Gast
Martje Beukering

Hoe worden mijn gekregen reacties zichtbaar op mijn website?

Joan
Gast

Hallo Maartje, waarom lukt het mij niet om mij n Blog te plaatsen. Zodra ik alles ingekopt heb, doe ik Publiceren. Daarna kijk ik in Home bij Blog en ik zie weer niets. Dit heb ik al 4x gedaan en ik begin te balen. Wat doe ik verkeerd of wat ben ik vergeten. Want Publiceren moet immers goed gaan. Ik krijg de bevestiging. Alvast dank voor de reacties.Uitgelicht