Hoe doe ik een goed zoekwoordenonderzoek?

Rik van Egdom 7 augustus 2018

Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek zorgt ervoor dat je inzicht krijgt in de zoektermen die jouw mogelijke klanten gebruiken om de producten en diensten die je aanbiedt te vinden. Het is eigenlijk essentieel om een zoekwoordenonderzoek te doen, omdat het je inzicht geeft in waar de kansen liggen om beter vindbaar te worden.

Zwembadjes

Stel dat je een bedrijf hebt dat opblaasbare zwembadjes voor in de tuin verkoopt. In de zomermaanden wil je echt meters maken met je bedrijf, dus wil je ervoor gaan zorgen dat je website beter vindbaar wordt. Zijn de termen die je op je website gebruikt, wel de termen waar de doelgroep op zoekt? Of is er nog veel winst te behalen? Zodoende start je met een zoekwoordenonderzoek.

1. Zoek naar zoektermen

Voordat je daadwerkelijk gaat kijken hoeveel zoekvolume er op bepaalde zoektermen zit, wil je eerst ideeën krijgen voor relevante zoektermen. Dit kan al heel simpel, door bijvoorbeeld op Google jouw product in te typen. Aangezien we in ons voorbeeld zwembadjes verkopen, kun je dus zwembadje intypen zonder op enter te drukken. Want dan zie je, zoals hieronder weergegeven, al verschillende suggesties verschijnen. Tip: Doe dit in een Incognito-venster. Zo voorkom je dat de suggesties die je ziet gebaseerd worden op eerdere zoekopdrachten die je hebt uitgevoerd.

zwembadje zoeksuggesties

Suggesties als ‘zwembadje kopen’,  ‘zwembadje tuin’ en wellicht ook ‘zwembadje baby’ zijn hier al interessant. Bundel deze ideeën alvast in een Excel- of Google Spreadsheet-bestandje, zodat je alles straks overzichtelijk bij elkaar hebt staan.

Daarnaast kun je op Google na bijvoorbeeld de zoekopdracht ‘zwembadje’, onderaan de eerste pagina kijken naar gerelateerde  zoekopdrachten. Ook hier haal je weer inspiratie uit.

zwembadje gerelateerde zoekopdrachten

Naast deze simpele mogelijkheden zijn er nog diverse tools die je aan relevante zoektermen kunnen helpen, zoals Answer the Public en de Zoekwoorden vinden-functie van Google AdWords.

2. Vind het zoekvolume

Wanneer je een mooie lijst aan zoektermen hebt samengesteld, ga je deze categoriseren. Dit kun je doen op basis van je website. Wellicht heb je op je website verschillende categorieën staan, zoals kleine opblaasbare zwembadjes voor baby’s en grotere zwembadjes voor oudere kinderen. Wanneer alles mooi op categorie geordend staat, wil je per zoekterm weten hoe vaak er daadwerkelijk naar gezocht wordt.

Een handige tool hiervoor is Keyword Tool. Via deze website krijg je alle zoektermen die verband houden met je gewenste zoekterm. Deze zoektermen kun je allemaal kopiëren en plakken in de Zoekwoordplanner van Google AdWords om zoekvolumes en prognoses te bekijken.

Bij de historische statistieken zijn alle zoektermen terug te vinden met daarbij onder andere het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten. Wanneer je deze lijst aan zoektermen downloadt als Excel-bestand, heb je alle relevante zoektermen op een rij met het gemiddeld aantal maandelijkse zoekopdrachten en de concurrentie per zoekterm. Zo heb je inzichtelijk hoe vaak er gezocht wordt op de termen die je voor je website gebruikt of juist wilt gaan gebruiken. Op sommige termen zal vaker gezocht worden dan je had gedacht; het is dan wellicht verstandig om deze termen een eigen pagina op je website te geven.

zwembadje zoekwoordenonderzoek

Wat is nu handig?

Het bovenstaande klinkt misschien redelijk logisch, maar wanneer kies je nu welke zoektermen? Hieronder kort een paar handigheidjes op een rij:

– Sorteer de zoektermen

Je hebt alle zoektermen op een rij, maar door ze te sorteren op hoe vaak ze voorkomen, weet je hoe relevant ze kunnen zijn. Zoektermen waar 0 of 10 keer op wordt gezocht per maand, zijn vaak minder relevant voor je dan zoektermen waar 1000 keer per maand op wordt gezocht. Tenzij…

– Kwaliteit boven kwantiteit

In sommige gevallen zijn zoektermen waar weinig op gezocht wordt, juist wel relevanter. Iemand die bijvoorbeeld zoekt op ‘opblaasbaar zwembadje kopen in tuin’ is waarschijnlijk verder in het koopproces dan iemand die alleen zoekt op ‘zwembadje’. Bij ‘zwembadje’ weet je niet precies of diegene al bereid is om te kopen of alleen maar rondkijkt. Misschien is diegene zelfs alleen maar op zoek naar algemene informatie over een zwembadje.

– Welke soort zoektermen gebruiken?

In opvolging van het vorige puntje, noemen we zoektermen als ‘opblaasbaar zwembadje kopen in tuin’ longtail-zoektermen. Er wordt dan wel minder vaak op gezocht, er zit vaak minder concurrentie op. De focus op een shorttail-zoekterm als ‘zwembadje’ heeft iedere concurrent. Je zult dan minder snel gevonden worden, omdat de kans gewoon kleiner is dat je bovenaan de zoekresultaten komt. Met longtail-zoektermen zal je misschien minder vaak gevonden worden, maar wel door relevanter verkeer, dat bijvoorbeeld al bereid is om daadwerkelijk een zwembadje te kopen.

– Aanpassen aan de klant

Een paar tips in het maken van keuzes tussen longtail- en shorttail-zoektermen voor je website: Denk bij jouw keuzes tussen longtail- en shorttail-zoektermen zoals je potentiële klant. Wat zou hij of zij precies intypen wanneer hij of zij zoekt naar jouw producten? En wil je bepaalde zoektermen gebruiken, pas dan de informatie op je website er ook op aan. Wanneer mensen vragen stellen aan Google en ze komen uit bij jouw website, geef ze dan meteen antwoord op hun vraag. Zoeken ze juist producten, laat ze dan direct terechtkomen op de productpagina. Mensen klikken niet graag door en zijn dan eerder geneigd om verder te zoeken op andere websites. Wanneer ze een positieve ervaring met jouw website hebben, komen ze ook eerder terug.

– Vergelijkbare zoektermen

Zoek ook op vergelijkbare zoektermen, zodat je deze termen ook kunt verwerken in de content van je website. Een zwembadje als voorbeeld is vrij concreet, maar bij een stoel kun je bijvoorbeeld ook denken aan een fauteuil , zetel of zitplaats. Het toevoegen van deze synoniemen maakt je breder vindbaar.

3. Gebruik je onderzoek

Je hebt na het invoeren van alle gevonden en vergelijkbare zoektermen een mooi zoekwoordenonderzoek, met allerlei zoektermen die je wilt gaan implementeren in de content van je website. Zoals in de vorige alinea’s geschetst, weet je waar je potentiële klanten daadwerkelijk op zoeken en kun je daar de content van je website op aanpassen. Zorg dat je verschillende zoektermen, mits relevant, gebruikt op je website. En blijf optimaliseren: zo blijft je website steeds beter vindbaar worden in de onbetaalde zoekresultaten in Google.

Kort de learnings uit deze blog op een rij

  1. Sommige zoektermen en vragen komen vaak terug in de resultaten van Google. Zijn ze voor jouw bedrijf relevant, maar besteed je er nog niet genoeg aandacht aan? Maak een aparte landingspagina aan, waarop je deze zoektermen en vragen behandelt;
  2. In navolging van het puntje hierboven: Geef direct antwoord op de vragen die er spelen. Zorg dat er geen grote lappen tekst op de pagina staan, maar begin direct met het antwoord op de vraag. Willen ze meer weten? Dan kunnen ze altijd nog verder lezen, maar zorg dat ze het antwoord snel hebben. Zonder te klikken en zonder veel te moeten lezen. Zo krijgen ze een positieve associatie met jouw website en bedrijf;
  3. Pas je content aan op wat je klant wil weten of hebben. Veel bedrijven bieden op hun website uitgebreid aan wat ze aan willen bieden. Onderscheid je van de concurrentie door aan te bieden wat de klant wil hebben;
  4. Verplaats je in jouw potentiële klanten. Wat zou de klant precies zoeken en wat typt hij dan in? Probeer op die termen goed vindbaar te zijn.

Adverteren

Het zoekwoordenonderzoek dat je hebt gemaakt, is niet alleen handig om de content van je website te verbeteren. De verschillende categorieën die je hebt gemaakt, kun je ook gebruiken voor zoekcampagnes in Google AdWords. Met verschillende campagnes, die zijn toegespitst op de zoektermen die voor jou het belangrijkst zijn, en met advertentieteksten waarin deze zoektermen ook weer terugkomen, haal je jouw potentiële klanten over om op jouw advertenties te klikken. Zorg daarbij, net als de content van je website, ook dat de bestemmingspagina van de advertenties zo specifiek mogelijk is. Je potentiële klanten komen liever direct op de juiste pagina terecht, waar ze meer informatie kunnen vinden over het zwembadje en direct tot kopen over kunnen gaan.

Al met al leent een zoekwoordenonderzoek zich dus ook prima voor zoekcampagnes in Google AdWords. Zo’n campagne kan een goede boost aan bezoekers en transacties voor jouw website opleveren. Als je dan toch bezig bent…

Meer weten?

Het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek wordt veel gedaan in de online marketingwereld, maar één vaste manier is er niet. Een zoekwoordenonderzoek kan ook verschillende doelen hebben, zoals SEO, SEA en het ontwikkelen van een nieuwe sitestructuur. In dit blogartikel is voornamelijk ingegaan op het onderzoeken van relevante zoektermen voor je website, maar er zijn zogezegd meer redenen voor het uitvoeren van een zoekwoordenonderzoek.

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd wat een zoekwoordenonderzoek voor jouw bedrijf kan doen of wil je meer weten over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. We geven je graag meer informatie of voeren een zoekwoordenonderzoek op maat voor je uit.




Rik van Egdom

Rik van Egdom is online marketeer bij Webleads, hét internetbureau voor web development en online marketing. Hij houdt zich bezig met allerlei facetten van online marketing, zoals SEO, SEA, social media en content.



Uitgelicht