Mobile-first index: ben jij er klaar voor?

Begin dit jaar is Google begonnen met de uitrol van de mobile-first index. Gary Illyes, Webmaster Trends Analist bij Google, heeft aangekondigd dat dit de grootste verandering van search in 2018 is.
Heb je geen idee wat de mobile-first index precies is en weet je niet of je website er klaar voor is? Geen zorgen, we gaan je helpen! In dit blog bespreken we wat de mobile-first index is, hoe je jouw website voorbereid en wat de meest gestelde vragen zijn. Laten we beginnen!
Wat is mobile-first index?
Eigenlijk dekt de naamgeving de lading al vrij goed. Simpel gezegd houdt de mobile-first index in dat Google bij het indexeren eerst naar de mobiele versie van de website kijkt.
Een vergissing die vaak gemaakt wordt is dat mensen denken dat er nu enkel naar de mobiele versie van de website gekeken wordt. Dit is niet het geval, wanneer er geen mobiele versie van de website beschikbaar is zal alsnog de desktop variant gecrawld worden.
Is jouw website klaar voor de mobile-first index?
Nu je weet wat mobile-first index inhoudt, wil je vast weten of jouw website klaar is voor de mobile-first index. Websites die er niet klaar voor zijn kunnen een minder goede positie krijgen in de zoekresultaten. Dit is juist wat je wilt voorkomen.
Met de mobile-first index Prep Tool kan je controleren of jouw website klaar is voor de mobile-first index. Deze tool vergelijkt je mobiele- en desktoppagina’s en rapporteert alle verschillen. Hiervoor kijkt het naar SEO-signalen, inhoud en gestructureerde gegevens.
Naast de Mobile-First Index Prep Tool kan je de Mobile Friendly Tool van Google gebruiken om te zien of Google je website als mobielvriendelijk ziet. Niet geheel onbelangrijk, aangezien zij de verantwoordelijke zijn achter de mobile-first index. Fouten die de tool kan identificeren zijn: blokkerende- of niet-laadbare bronnen, Flash-gebruik, defecte omleidingen, langzame laadtijden, kleine lettergrootte en tikelementen die te dicht op elkaar staan.
Met deze twee tools heb je een goed beeld van de status van jouw website en weet je waar je aan moet werken.
Tips om je zo goed mogelijk voor te bereiden
Websites die goed gebruik maken van responsive webdesign of van dynamische weergave (met andere woorden alle desktop content is ook beschikbaar op mobiel) hoeven in veel gevallen niets te doen. Heeft jouw website een responsive webdesign? Dan nog kunnen er verschillen zitten in de desktop versie en de mobiele versie. Om je te helpen met de voorbereiding op de mobile-first index geven we je 8 tips.
Tip 1. Zorg dat alle content op alle apparaten beschikbaar is
Sommige websites tonen op de desktop versie van de website andere of meer content dan op de mobiele versie. Dit heeft met de komst van mobile-first index mogelijk negatieve gevolgen voor de posities in de zoekresultaten.
Om een daling in posities te voorkomen, moet je ervoor zorgen dat alle belangrijke content, inclusief tekst, afbeeldingen en video’s, beschikbaar is op alle versies van je website! Gary Illyes zegt dat alle belangrijke content ook op de mobiele versie van je website moet staan, en bovendien van hoge kwaliteit moet zijn.
Wil je weten óf en welke content er op jouw mobiele website ontbreekt? Gebruik dan de Google Fetch Tool van Google Search Console.
Tip 2. Zorg dat je mobiele website is toegevoegd aan Search Console
Gebruik je voor de mobiele versie van je website aparte URL’s? Zorg er dan voor dat je dit domein als een afzonderlijke site hebt aangemeld bij Search Console. Op die manier heb je snel inzichtelijk hoe de Googlebot je website ziet en of er problemen zijn.
Tip 3. Raadpleeg het rapport ‘Mobiele bruikbaarheid’
Het rapport ‘mobiele bruikbaarheid’, te vinden in Google Search Console, geeft een compleet overzicht van alle pagina’s van jouw website met problemen voor mobiele bezoekers. Dit rapport geeft je – naast het tonen van de problemen – informatie over hoe je de problemen kan verhelpen.
Tip 4. Zorg dat je website toegankelijk is voor de Googlebot
Nu Google als eerst de mobiele versie van je website gaat crawlen, is het van groot belang dat Google toegang heeft tot de mobiele versie van je website. Met robots.txt-tester kan je zien of je robots.txt-bestand toegankelijk is voor de webcrawlers van Google.
Tip 5. Verbeter de laadtijd van de pagina’s op je website
Mensen zijn over het algemeen niet dol op langzame websites. Het beïnvloedt niet alleen het websitegedrag van je bezoekers, maar ook je posities in zoekresultaten. Gary Illyes heeft namelijk aangekondigd dat de mobiele laadtijd van webpagina’s een ranking factor wordt bij de mobile-first index.
Wil je meer weten over hoe je de laadtijd van je webpagina’s verbetert? Lees dan het blog ‘Google PageSpeed Insights: verbeter je sitespeed met deze ultieme gids’.
Een mooie manier om je mobiele site een flinke snelheid boost te geven is het gebruik van AMP pagina’s. AMP pagina’s zijn qua code aangepaste pagina’s voor mobiel. Doordat de code van deze pagina’s gericht is op het snel laden worden gemiddelde laadtijden van een halve seconde bereikt, dit is flink korter dan de gemiddelde laadtijd op mobiel van reguliere pagina’s. Bijkomend voordeel van AMP pagina’s is dat deze gemarkeerd worden op de zoekresultaten pagina. Dit kan een positief effect hebben op het doorklikratio.
Nu.nl heeft een AMP pagina, terwijl DvhN een reguliere pagina betreft.
Tip 6. Zorg dat structured data en metadata op beide versies beschikbaar is
Met structured data en metadata kan je zoekmachines en bezoekers vertellen waar de pagina over gaat. Zorg ervoor dat ze aanwezig zijn op zowel de mobiele- als de desktopversie van je website.
Tip 7. Controleer de configuratie van hreflang-tags
Heb je een internationale website die beschikbaar is in meerdere talen én gebruik je voor de mobiele versie van je website aparte URL’s? Zorg er dan voor dat de mobiele webpagina’s voorzien zijn van een mobiele URL in de hreflang-tags.
Tip 8. Controleer je servercapaciteit
Zorg ervoor dat de servers die je website hosten voorbereid zijn op een mogelijk verhoogde crawl rate. Dit geldt alleen voor websites waarvan de mobiele versie is voorzien van aparte URL’s, zoals m.voorbeeld.nl.
Mobile-first index: veelgestelde vragen
1. Wat verandert er met de mobile-first index?
Daar waar Google eerder de desktop versie van de site eerst crawlde en de mobiele site als een bonus meenam wordt dat nu omgedraaid. Google zal als eerst de mobiele variant van een desktop gaan crawlen, enkel wanneer deze niet beschikbaar is zal gekeken worden naar de desktop variant.
2. Wat als ik geen mobiele website heb? Ga ik al mijn posities kwijtraken?
Als er geen mobiele variant van een website beschikbaar is zal Google alsnog naar de desktop variant kijken. Het hoeft dus niet te betekenen dat je gelijk al je posities zal verliezen. Als je competitie echter wel een mobiele website heeft hebben zij wel een streepje op je voor.
3. Wat zijn veelgemaakte fouten die kunnen zorgen voor een lagere positie?
Google heeft zelf een overzicht van veelvoorkomende fouten op mobiele websites. Het volledige overzicht is hier te vinden. Veelal hebben de problemen te maken met een verschil in content tussen desktop en mobiel, bijvoorbeeld doordat bepaalde content niet afspeelbaar is (denk aan Flash) of doordat content onzichtbaar wordt door het gebruik van overlays (denk aan nieuwsbrief pop-ups).
Ook is het voor mobiele sites erg belangrijk dat pagina’s snel geladen worden. Zorg er daarom voor dat je geen onnodige bronnen aanroept en al je afbeeldingen gecomprimeerd hebt. Meer tips over het versnellen van je site kan je vinden in de Ultieme Pagespeed Insights Gids.
4. Mijn website gebruikt uitklapbare content, zoals tabs, dropdowns of accordeons. Tellen deze mee voor de mobiele zoekresultaten?
Voor desktop sites geldt: als je gegevens verbergt voor de gebruiker dan zal dit waarschijnlijk minder belangrijke content zijn. Google zal onzichtbare content dan ook als minder belangrijk beoordelen. Voor mobiele websites geldt dit niet; alle uitklapbare content zal even zwaar meewegen als niet-uitklapbare content. Het idee hierachter is dat uitklapbare content op mobiele websites als gebruiksvriendelijk wordt gezien, door Google althans!
5. Mijn mobiele website heeft minder content dan mijn desktop website. Moet ik me zorgen maken?
Kort gezegd, ja! Als er een geschikte pagina voor mobiel beschikbaar is zal deze gecrawld worden. Mis je dus content ten opzichte van de desktopvariant, dan zal die content in het beste geval minder goed geïndexeerd worden en in het slechtste geval helemaal niet. Zorg er dus voor dat alle belangrijke content beschikbaar is op de mobiele versie van je website.
6. Gaat de mobile-first index zorgen voor een compleet andere ranking?
Dat is afhankelijk van de competitie. Als de competitie uiteenlopend is qua het voeren van mobielvriendelijke websites dan kan er best het een en ander veranderen. Is iedereen al over op een goede mobiele site of juist niet? Dan zullen de verschuivingen beperkt blijven.
7. Wanneer wordt de mobile-first index uitgerold?
De uitrol van de mobile-first index is reeds begonnen. Ben je benieuwd of je site hier al voor in aanmerking komt? Neem dan een kijkje in de Google Search Console. Als dit het geval is zal je daar een melding te zien krijgen.