Maak je WordPress snel door je website op te schonen

Bret van Putten 5 december 2017

Iedereen wil graag een snelle website. Maar wat kan je doen als je website niet zo snel is? In dit artikel leg ik je uit hoe je jouw WordPress snel maakt door je website op te schonen. Een snelle website zorgt voor beter gebruikersgedrag op je website, een hogere conversie ratio en heeft dus direct impact op je bedrijf.

Website snelheid meten

Ben jij benieuwd hoe snel jouw website is? Via de handige tool van Pingdom kun je gratis testen hoe groot en hoe snel je website is. Doet je website er langer over dan 2 seconden dan is er in ieder geval ruimte voor verbetering.

Snelle website voorbeeld Dutch Internet Marketing

Verwijder ongewenste en ongebruikte plugins en thema’s

Naast het feit dat het bewaren van veel ongebruikte WordPress plugins en WordPress thema’s slecht is voor de snelheid van je website is het ook nog eens een beveiligingsrisico. Zorg dat je alles wat je niet meer gebruikt verwijdert. Zo werkt je website sneller en heb je minder risico op een verouderde plugin met eventuele beveiligingslekken.

Database opschonen en optimaliseren

Als je WordPress al een tijd gebruikt is er een goede kans dat je database kan worden opgeschoond. Je WordPress database bevat waarschijnlijk onnodig veel revisies van artikelen. Deze revisies beïnvloeden de snelheid van je website negatief. Daarnaast staan er in je WordPress database ook verwijderde comments en data van oude plugins die je niet meer gebruikt. Door deze data te verwijderen met behulp van een plugin zoals WP-Optimize kan je database kleiner worden gemaakt. Een kleinere database zorgt voor snellere backups en een efficiëntere website.

Let op: maak voor je aan de slag gaat eerst een goede backup van je bestanden en databases. Zo kan je altijd nog je website herstellen mocht er iets verkeerd gaan.

Er zijn verschillende plugins die je hierbij kunnen helpen. Ik gebruik zelf WP-Optimize. WP-Optimize is een plugin die je helpt bij het optimaliseren van je database. Deze plugin zorgt ervoor dat onnodige data wordt verwijderd. Een ander goed alternatief is WP-Sweep.

Snelle website WP-Optimize WordPress plugin

Afbeeldingen optimaliseren

Het is belangrijk om kritisch te kijken naar de grootte van de afbeeldingen op je website. Veel websites bevatten afbeeldingen die groter zijn dan ze eigenlijk worden weergegeven. Door afbeeldingen te optimaliseren wordt er overtollige data verwijderd en zal de website sneller kunnen laden. Je kan eenvoudig zien welke afbeeldingen op jouw website te groot worden weergegeven door gebruik te maken van een handige tool van Google: Pagespeed Insights. Behalve de te optimaliseren afbeeldingen vind je hier nog meer tips om jouw website technisch te verbeteren en te versnellen. Er zijn verschillende tools om je afbeeldingen te optimaliseren en overtollige data te verwijderen. Handige tools zijn: TinyPNG, Kraken.io en de WordPress plugin ShortPixel.

Maak je WordPress snel door caching plugins

Als laatste wil ik het hebben over het gebruik van Cache plugins. Ik gebruik zelf WP Super Cache . WP Super Cache serveert statische html-pagina’s aan je bezoekers om zo de snelheid waarmee deze je website kunnen bezoeken te verhogen. Je kan je WordPress website zien als een puzzel die bij elk bezoek helemaal moet worden opgebouwd. Met een geactiveerde cache plugin zoals WP Super Cache geactiveerd wordt je website dus niet bij elk bezoek vanaf nul opgebouwd.

Als je de bovenstaande stappen succesvol doorloopt, is je website met WordPress snel en natuurlijk lekker schoon.
Bret van Putten

Deze gastblog is geschreven door Bret van Putten. Hij is zoekmachine optimalisatie specialist en oprichter van Dutch Internet Marketing, een online marketing bureau wat zich focust op het implementeren van doordachte SEO en contentmarketing strategieën.Uitgelicht