Deze fouten maken veel websites met landingspagina’s

Tabitha 24 mei 2019

Houd jij in de gaten waar bezoekers op je website terechtkomen? Maak jij soms ook specifieke pagina’s aan om die “landing” zo goed mogelijk te maken? Wij komen regelmatig websites tegen die daar geen held in zijn. Ik geef je de meest voorkomende fouten met landingspagina’s en wat dan wel werkt.

Klik en landing sluiten niet op elkaar aan

Een landingspagina is de plek op je website waar iemand terechtkomt vanuit een andere plek op internet. Ze zien je link ergens bijvoorbeeld op Facebook of in een e-mail. Als de klik en de landing niet overeenkomen, is dat verwarrend. Gevolg: je bent de bezoeker weer kwijt. Dat willen we natuurlijk niet.

Als iemand bijvoorbeeld zoekt in Google en als bij jou terecht komt. Zorg ervoor dat je hun vraag daadwerkelijk beantwoordt. Doe een zoekwoordenonderzoek en zet die in voor je landingspagina’s. Gebruik je een landingspagina voor een campagne? Sluit de advertentie dan ook aan op de pagina. Je kunt via veel wegen verkeer naar je website krijgen en die moeten allemaal kloppen.

Wat wil je van me?

Wees duidelijk over het doel van je landingspagina. Kies 1 doel en houd je daaraan. Je wilt niet weten hoeveel websites zich niet aan die regel houden. Maar een landingspagina werkt veel beter als je je richt op 1 onderwerp en jezelf 1 doel stelt.

Landingspagina’s zijn trouwens uitermate geschikt voor conversiedoelen. Daarmee zet je je bezoeker aan tot actie. Bijvoorbeeld:

  1. Inschrijven voor een nieuwsbrief
  2. Aanmelden voor een webinar
  3. E-book downloaden
  4. Offerte aanvragen
  5. Product of dienst aanschaffen

Bepaal voor jezelf welk doel jouw landingspagina heeft en zet daar volledig op in.

Het doel op deze landingspagina is inschrijven voor een webinar.
Het doel van deze landingspagina is verkopen.

Oh, een knop, klik, weg

Kom je op een website terecht, heb je geen idee waar je moet kijken. Overal knoppen, foto’s en links, veel te veel van het goede. Weg klant. Zorg daarom voor weinig afleiding en leid de bezoeker door je landingspagina heen hoe jij wilt. We scrollen tegenwoordig steeds vaker naar beneden in plaats van te klikken, maak daar dus gebruik van. Houd het overzichtelijk met weinig knoppen en stap voor stap wat je wilt vertellen.

Hoe minder afleiding op je landingspagina, hoe beter.

Betekent dit dat de header en footer van je website op een landingspagina “not done” zijn? Ja en nee. Het is ook weer afhankelijk van je doel. Heb je echt een conversiedoel, dan is afleiding funest. Zorg voor zo weinig mogelijk knoppen en verwijder ook de header en de footer.

Supersaaie (of helemaal geen) foto’s

Ja, je landingspagina moet niet afleidend zijn en gericht op 1 doel. Sommige website-eigenaren trekken die regels te ver door en schrappen hun opmaak. Maar foto’s, video’s of ander beeld op je website kunnen juist een boost geven aan je landingspagina. Mensen zijn nogal visueel ingesteld, dus gebruik vooral goed ondersteunend beeld voor je landingspagina. Denk daarbij niet alleen aan een leuke foto, maar gebruik eens een video in je header of iconen bij een opsomming.

Gebruik iconen om je landingspagina luchtiger en overzichtelijker te maken.
Een goede vormgeving versterkt je landingspagina.

Waar is je verkooptechniek?

Je besteedt honderden euro’s aan online advertenties, maar conversies op je landingspagina komen niet op gang. Vaak is je landingspagina niet overtuigend genoeg. Een paar voorbeelden van hoe je kunt overtuigen op je landingspagina.

Gebruik een teller om bezoekers te activeren snel te reageren.
Laat anderen vertellen hoe goed je bent met testimonials.
Maak het persoonlijk op je landingspagina en wek sympathie op.
Geef iets weg op je landingspagina en haal bezoekers over.
Laat zien hoe betrouwbaar je bent door logo’s van andere klanten of leden te plaatsen.

Je aankoop maken we moeilijk

Ok, je hebt de bezoeker van je landingspagina overtuigd. Die wil nu graag aan de slag en zich inschrijven voor je webinar of een offerte aanvragen. Maak het hem dan niet lastig! Verstop de actieknop niet maar plaats hem duidelijk zichtbaar op je website. En wil je dat bezoekers een formulier invullen, vraag dan niet te veel. Hoe meer ze moeten invullen, hoe hoger de drempel om dat ook echt te doen. Houd het kort en krachtig en pak die conversie.

Gebruik je een formulier, houd het dan kort en krachtig.

Klaar! Eh, nee.

Je maakt een top landingspagina. Ten minste, dat vind jij. Maar werkt hij wel echt? Pas als je hem publiceert, kom je daarachter. Monitor hoeveel conversie je behaalt en of dit aan je verwachtingen voldoet. Nog beter: testen, testen, testen. Waarom niet bij een campagne 2 of 3 landingspagina’s maken? Kijk welke het beste werkt en waarom. Werken met landingspagina’s is een continu proces, maar ik beloof je, het is het waard.




Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.



Uitgelicht