Met deze blog ideeën maak je de beste blogs

Tabitha 6 december 2019

Altijd hetzelfde verhaal is saai, maar hoe maak je een ander blog artikel dan je gewend bent? Er zijn zoveel meer blog ideeën dan je denkt, ook voor bedrijfsblogs.

Lijsten

Als je even niet weet hoe je jouw blog moet opbouwen om er een goed verhaal van de maken, dan is de lijstvorm een handige houvast. Dit is een van de makkelijkste ideeën om een blog mee te schrijven. Ook als het even niet meer lukt om te bloggen, maak dan gewoon een lijstje. Het enige wat je nodig hebt, is een onderwerp en de rest van het verhaal volgt vanzelf. Wat extra inspiratie om zelf te starten:

  1. 4 redenen waarom je iets wel of niet moet doen.
  2. 10 YouTube video’s over een bepaald onderwerp.
  3. Je top 5 blogs van 2019.
  4. De meest gemaakte fouten van je klanten & de oplossingen.
  5. Een lijstje met do’s en dont’s.
  6. 8 trends voor 2020.
  7. De beste 3 tools die jouw klanten succesvoller maken.

Een kleine tip bij het maken van lijstjes: gebruik je een opsomming, kies dan voor een oneven getal en je blog wordt beter gelezen.

Checklists en stappenplannen

Deze blogvorm wil ik graag nog even los noemen naast de lijstjes. Maak je een uitgebreide overzichtsblog, dan is het slim om die in de vorm van een checklist of stappenplan te gieten. Het houdt je blog voor jezelf overzichtelijk. Voor de lezer geven dit soort termen het gevoel dat ze echt goede informatie krijgen. Onze checklist online beveiliging is daar een goed voorbeeld van.

Review blog

De review blog is een van de meest slimme blog ideeën. Je geeft hiermee niet alleen informatie aan je lezer, maar laat ook zien dat jij een expert bent op jouw vakgebied. Er zijn verschillende soorten reviewblogs te bedenken. Ga bijvoorbeeld naar een evenement en doe daar verslag van. Of vergelijk verschillende producten waar jij of je klanten mee werken.

Je kunt de review ook omdraaien door klanten aan het woord te laten. Denk aan een casestudy waarin een klant aan de hand van zijn of haar ervaringen ingaat op jouw product. Of kies voor een praktijkcase waarin een klant ervaringen deelt en tips geeft waar andere klanten iets aan hebben. Bekijk dit voorbeeld eens. Of deze blog in interviewvorm.

Hoe werkt het

Steeds meer mensen googlen vragen, zeker als ze mondeling een vraag stellen. Voice search komt op en daar kun jij op inspelen met vraag en antwoord blogs. Als jij een beetje goede antwoorden geeft op de vragen van zoekers, dan kom jij bovenaan in de zoekresultaten.

Hoe werkt het blogs zijn handig als je net je eigen blog begint. Door te schrijven over onderwerpen waar jij veel van weet, is het makkelijker om je blog te maken. Als je het een beetje in de vingers hebt, dan kun je ook andere soorten blogs maken. Een paar blog ideeën voor hoe werkt het blogs:

  1. FAQ oftewel meest gestelde vragen.
  2. Wat is…? De meest ingewikkelde termen van jouw vakgebied uitgelegd.
  3. Of besteed een hele blog aan 1 vraag die je vaak krijgt en geef daar antwoord op.

Ook leuk: geef de informatie in tekst maar deel daar ook een infographic bij. Dat geeft de lezer een overzichtelijk antwoord op z’n vragen en ook wat leuke extra informatie.

Plus veel meer blog ideeën

Natuurlijk zijn er behalve deze 4 opties nog een boel andere vormen van artikelen te bedenken. Met bovenstaande handvatten kan je hopelijk al wel een paar mooie stappen maken. Maar ik heb er nog een paar. Gebruik bijvoorbeeld een nieuwsaanleiding om je boodschap te brengen, zoals deze blog.

Een ander leuk idee is een kijkje achter de schermen. Beschrijf bijvoorbeeld eens een doorsnee werkdag of doe verslag van een evenement dat je zelf organiseert. Of kijk bij juist bij de buren: doe een interview met een expert (maar niet een concurrent!) of een samenwerkingspartner. Of laat die expert een gastblog schrijven. Scheelt jou weer werk 😉

Heb jij nog goede blog ideeën waar ik nog niet aan gedacht heb?
Tabitha

Tabitha is Content Marketeer bij Mijndomein. Ze neemt je mee in de wereld van domeinnamen, websites en ondernemen. Tabitha is kookgek, verslindt series, presenteert bij de lokale tv en is zelf ook ondernemer.Uitgelicht